Veilig reizen met rolstoel

Om de veiligheid van rolstoelgebruikers te waarborgen, geldt per 1 juli 2020 een nieuwe richtlijn voor het vervoer van rolstoelgebruikers. Dit betekent dat rolstoelgebruikers die gebruik maken van een rolstoelbus, alleen nog in hun eigen rolstoel kunnen reizen als deze gecertificeerd is volgens de nieuwe ISO-norm ( 7176-19:2015).

Vanuit de code VVR (Veilig Vervoer Rolstoelen) zijn de richtlijnen met betrekking tot de ISO-norm aangescherpt. Tijdens het vervoer mag de rolstoel niet bewegen, ook niet als ertegen wordt geduwd. De ISO-gecertificeerde rolstoelen geven de garantie dat een rolstoel veilig vastgezet kan worden. Indien de rolstoel niet voldoet aan de nieuwe ISO-norm, kunnen de rolstoelvervoerders rolstoelgebruikers weigeren.

Sticker of handleiding
Deze richtlijnen zijn alleen van toepassing voor mensen die met de rolstoelbus vervoerd worden in hun rolstoel. Voor rolstoelgebruikers die niet vervoerd worden in hun rolstoel, maar plaats nemen op een autostoel maakt de ISO-norm niet uit. Bent u een rolstoelgebruiker en wordt u vervoerd in uw rolstoel? Dan dient u zelf te controleren of uw rolstoel voldoet aan de eisen. Dit kunt u zien via de sticker op uw rolstoel. Ze zijn herkenbaar aan het haaksymbool, soms nog met een ISO-sticker met de norm erop. Als de stickers ontbreken is de informatie ook in de handleiding van uw rolstoel terug te vinden.

Voldoet uw rolstoel niet aan de eisen?
Wanneer uw rolstoel niet voldoet aan de eisen of als u twijfelt of uw rolstoel voldoet, kunt u contactopnemen met Welzorg. Welzorg is bereikbaar op het telefoonnummer: 088 – 001 6700.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *