Vier zondagen weer heerlijk fietsen over de Afsluitdijk!

Kom zondag 23 juni over de Afsluitdijk fietsen! Op zondag 23 juni gaat de Afsluitdijk open voor fietsers. Hét moment om een rondje IJsselmeer te fietsen, want het is dan lekker lang licht. De NTFU heeft er samen met Fietsersbond, Wandelnet en Fietsplatform voor gezorgd dat Rijkswaterstaat de Afsluitdijk speciaal voor fietsers opent.

Rijkswaterstaat sluit tot eind 2019 het fietspad om te werken aan de versterking van de dijk. Maar, omdat veel wielrenners de Afsluitdijk gebruiken om een rondje IJsselmeer te fietsen, heeft NTFU ervoor gepleit het hele fietspad een aantal keer open te stellen. NTFU roept daarom alle wielrenners op te komen fietsen op de Afsluitdijk op zondag 23 juni, 21 juli, 4 augustus of 18 augustus. Want, pas ná 1 april 2022 kun je weer gebruik maken van het bestaande fietspad.

Zondag 23 juni kunnen wielrenners voor de eerste keer over de Afsluitdijk fietsen. Kun je de 23ste niet? Niet getreurd, want op de eerder hierboven genoemde datums gaat de Afsluitdijk dus nóg een keer open. Zo kun je deze zomer tóch dat rondje IJsselmeer fietsen. Op 18 augustus vindt bovendien de IJsselmeer Challenge plaats. Heb je je hiervoor ingeschreven, dan fiets je die dag dus ook gewoon over de Afsluitdijk.

Wil je op een ander moment over de Afsluitdijk fietsen, dat kan. Maar, op delen van het traject moet gebruikmaken van de fietsbus. Er passen maximaal 15 fietsen in en de bus rijdt eens per uur. Meer informatie over de fietsbus, zoals de dienstregeling en haltes, vind je hier.

Bovendien moet je aan de kant van Friesland een tijdelijke omleiding volgen. Tussen 11 juni en 5 juli vinden er doordeweeks (dus niet in het weekend) wegwerkzaamheden plaats aan de kant van Friesland. De gemeente Sudwest-Fryslan gaat de Houwdijk opnieuw asfalteren tussen de A7 en Cornwerd. Daardoor moet je circa 4 kilometer omrijden en wel via Zurich, Wons naar Makkum. De omleiding wordt met borden aangegeven.

Waarom is de Afsluitdijk dicht voor fietsers?

Rijkswaterstaat sluit tot 2023 delen van het fietspad om te werken aan de versterking van de dijk. Dat is nodig om ook in de toekomst Nederland te blijven beschermen tegen de kracht van het water. Als de dijk klaar is, rijd je over een gloednieuw fietspad dat gescheiden is van de snelweg én heb je prachtig uitzicht over de Waddenzee. Maar, voorlopig duurt dat nog even en daarom heeft de NTFU er – samen met de Fietsersbond, Fietsplatform en Wandelnet – voor gepleit het hele fietspad deze zomer een aantal keer open te stellen. Op zondag 23 juni is het zover, dus kom lekker fietsen op de Afsluitdijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *