Wakkere Wegwerpers

Zoals je kon lezen in mijn vorige blog heb ik een paar dagen deel uitgemaakt van het team van Merijn Tinga (Plastic Soup Surfer) om zijn monstertocht van 550 kilometer suppen en surfen te begeleiden.

De eerste dag trof ik Merijn en team aan op een camping in Edam, vanwaar hij de volgende ochtend suppend de oversteek over het Markermeer ging maken naar Enkhuizen. En daarbij volgden wij hem met een camper én cameraman om te zorgen dat hij voldoende at en dronk. Bespraken de af te leggen route en gingen op campagne langs scholen.

De oversteek vanuit Enkhuizen richting Stavoren was spectaculair. Winkdracht 6 én windfoilend samen met Olympische heldin Lilian de Geus zorgden voor een snelle oversteek. En ik met de camper intussen de afsluitdijk over om ze in Stavoren aan te zien komen.

Los van de praktische hulp gaat de campagne ‘Wakkere Wegwerpers’ over iets wat heel vanzelfsprekend lijkt. Afvalscheiding op scholen. Op dit moment wordt dit op een goede manier maar bij 10% van de scholen gedaan.

En dat zit ‘m lang niet altijd in de goede wil van scholen. Afval van scholen wordt gezien als bedrijfsafval, waardoor dit via andere wegen ingezameld wordt. Het geld uit andere potjes komt.

In Hollands Kroon heb ik inmiddels begrepen dat scholen hierin wel degelijk (afhankelijk van hun lopende contract met een afvalinzamelaar) de faciliteiten en mogelijkheden voor kunnen regelen.
Dus mijn oproep aan alle scholieren in Hollands Kroon: Ga naar je meester, juf of directeur toe. Laat ze deze site zien: https://plasticsoupsurfer.org/campaigns/wakkere-wegwerpers/ én geef aan dat je afvalscheiding op jullie school wil hebben!

De tocht met Merijn  was fantastisch. Het voelt erg prettig om omringd te zijn met mensen die gezamenlijk ergens voor staan. Die een doel hebben. En daar heb ik een kleine bijdrage aan mogen leveren.

En zo vind ik weer energie om te beseffen dat ik als individu iedere dag een verschil kan maken. Wellicht niet als eenling, maar wel door oog te hebben voor gelijkgestemden.

Tot snel weer!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *