Handbal onder de loep

Handbal is in de Polder een geliefde sport. In drie dorpen in de omgeving, Wieringerwaard, Anna Paulowna en Breezand, zijn er verenigingen te vinden. Bij eentje, ZAP, is er regelmatig Kabouterhandbal. En 2 november is het voor de laatste keer dit jaar. Het belooft weer een knalfuif te worden. In dit artikel uitleg over deze sport.

Handbal is een balsport tussen twee ploegen van elk zeven spelers. De winnaar is het team dat de meeste doelpunten maakt door de bal in het doel van de tegenstander te werpen.

De kern van het spel, dat zowel door heren als door dames kan worden beoefend, wordt gevormd door twee belangrijke regels: de bal mag niet met het onderbeen en de voet worden gespeeld en een speler mag met de bal in de hand maar drie passen doen, dan moet hij hem op de grond stuiten of afspelen. Het vrij jonge zaalhandbal heeft het oudere veldhandbal thans flink naar de achtergrond gedrongen.

Ook al bij de oude Grieken en in de Middeleeuwen
Een handballer, die springt om de bal in de lucht te vangen, hem met de vlakke hand op de grond stuit of bij het werpen een schijnbeweging maakt, wordt al bij de oude Grieken beschreven. En in het door balspelen bezeten Frankrijk van de Middeleeuwen kende men het handbalspel ook, evenals in Engeland. Handbal, zoals het nu wordt gespeeld, is nog een betrekkelijke jonge telg aan de boom van sportieve balspelen. Maar de populariteit die het in enkele tientallen jaren in de hele wereld verwierf, is ongekend.

Stukje geschiedenis
Handbal komt waarschijnlijk uit Duitsland. Het was de Duitser Max Heiser die handbal (lees: veldhandbal) voor het eerst spelregels gaf. In 1936 stond handbal op het programma van de Olympische Spelen. Na 1936 werd handbal weer van het Olympische programma geschrapt. In 1972 keerde het handbaltoernooi terug op het programma van de Olympische Zomerspelen.

Uitproberen?
Maar bovenal is de sport handbal gewoon super leuk om met vrienden te spelen. Het is intensief, gezellig, sportief en nog eens heel gezond om te handballen. Ook eens de sport handbal uitproberen? Ga dan eens kijken bij een van de drie sportclubs in de regio. U mag vast vrijblijvend een keer meedoen. Kijk op kleinesluis.nl, zap-handbal.nl of svwieringerwaard.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *