Wat kost een uitvaart?

Als ik een lezing of presentatie geef stel ik de deelnemers altijd een vraag: “Wat denkt u, welke vraag wordt het vaakst aan een uitvaartbegeleider gesteld?” Het juiste antwoord wordt altijd gegeven… Iedereen is er ook nieuwsgierig naar: Wat kost een uitvaart?

Passend afscheid

De vraag begrijp ik volkomen, maar wat is het moeilijk daar een antwoord op te geven. Het antwoord: “globaal tussen de 3.000 en 10.000 euro” zet namelijk ook niet echt zoden aan de dijk. En toch is het wel het juiste antwoord. Ik streef ernaar om voor iedereen een passend afscheid te regelen, samen met de nabestaanden hun hart te volgen, zodat het afscheid klopt bij de overledene. En dan snapt u dat het onmogelijk is een vaste prijs te noemen.

Welke wensen zijn er?

De prijs hangt van ontzettend veel factoren af. Om maar wat te noemen: Hoeveel mensen zijn er bij het afscheid aanwezig? Niet alleen van belang voor de grootte van de ruimte, maar ook voor het aantal consumpties en de tijdsduur van het afscheid. En op welke locatie vindt het afscheid plaats? Dit hoeft niet persé in de aula van het crematorium of van de kerk te zijn, elke locatie kan en thuis kan ook heel intiem zijn. Begraven of cremeren maakt qua prijs ook een groot verschil. Vindt het vervoer plaats per rouwauto of een busje, of per fiets, of met eigen vervoer of …. (ik weet nog wel 20 mogelijkheden te verzinnen). Een bloemstuk zo groot als de kist of een enkele bloem uit eigen tuin?

Uw uitvaart

Het zijn willekeurige voorbeelden om te laten zien dat een antwoord op de vraag wat kost EEN uitvaart onmogelijk is te beantwoorden. Daarentegen is de vraag wat zou MIJN uitvaart kosten? Een stuk makkelijker te geven. Stuur me een berichtje, dan kom ik langs om uw wensen door te nemen. Aan de hand van uw wensen stel ik dan een begroting op zodat u precies weet waar u aan toe bent. En weet u wat zo mooi is? Zo’n voorgesprek en begroting kost helemaal niets!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *