Wat zijn jouw kwaliteiten?

Mijn naam is Cindy Tas, eigenaar van de gelijknamige praktijk voor leerondersteuning en training in ‘t Zand. Komende tijd zal ik voor Raakt Media regelmatig een blog schrijven over van alles wat te maken heeft met leren en zelfvertrouwen.

Ze kwam binnen, deze dame van 9 jaar. Afgelopen keer gaf ik haar een houten kistje mee. Dit kistje mocht ze thuis mooi versieren en er echt hààr eigen kistje van maken. Dat was geukt! Verf, glitters, stickers en haar naam erop in mooie letters. Ze had er duidelijk haar best op gedaan.

We pakten het kwaliteitenspel erbij om te ontdekken welke mooie kwaliteiten deze dame allemaal in zich heeft en hoe deze haar kunnen helpen. Dit vind ik altijd een heel mooi onderdeel om te doen tijdens de begeleiding. Vaak geef ik een week eerder, gelijk met dat kistje, de opdracht mee naar huis om alvast na te denken over je kwaliteiten. Kun je er tien bedenken? Zelf, of samen met je vader of moeder?

Soms is tien kwaliteiten bedenken al heel lastig. Als dan een week later blijkt dat je nog veel meer dan tien mooie kwaliteiten in je hebt, is dat vaak een prachtige eye-opener. Wauw! Je ziet de kinderen groeien als er steeds meer kaartjes van het kwaiteitenspel op tafel liggen en het stapeltje zelfgeschreven kaartjes in hun kwaliteitenkistje steeds hoger wordt.

We kijken verder dan ‘ik ben goed in rekenen’, ‘ik kan heel goed voetballen’ of ‘ik kan heel netjes schrijven’. We kijken naar kwaliteiten als: doorzetten, behulpzaam, sportief, creatief, grappig, rustig, nieuwsgierig, zorgzaam, lief, serieus, eerlijk, etc…
Tegelijkertijd onstaan er mooie gesprekken over waarom deze kwaliteiten heel handig zijn! In welke situaties heb je bijvoorbeeld lef? En kun je die lef dan ook inzetten in andere situaties?

Vaak zijn we goed in opnoemen waar we niet zo goed in zijn, wat we nog niet kunnen. Maar het is juìst heel belangrijk om ook te weten waar je wèl goed in bent, wat er leuk is aan jou, waar je sterk in bent.
Je durft jezelf dan beter te laten zien en te laten horen. Je durft je mening te geven, een spreekbeurt te doen, samen te werken of voor jezelf op te komen.
Je maakt je minder druk om wat een ander van je denkt of vindt en een ‘fout’ maken is dan ook minder erg. Daar maak je je van tevoren misschien ook minder druk om, want ‘hé, iedereen maakt wel eens fouten’, jij blijft je leuke zelf die gewaardeerd wordt door iedereen vanwege al die mooie kwaliteiten.

Zo fijn voor je zelfvertrouwen om je eigen kwaliteiten te kennen!

Deze dame van 9 jaar ging met een goed gevuld kwaliteitenkistje naar huis. Trots op zichzelf!
Dat is toch een heerlijk gevoel?

Wil je meer weten of heb je vragen naar aanleiding van dit blog? Neem dan gerust even contact met me op. Meer informatie over mijn praktijk is te vinden op mijn website www.cindytas.nl. Uiteraard vind ik het ook heel leuk als je me volgt op mijn Facebookpagina of op Instagram.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *