Werken op prikposten in tijden van corona, hoe pakken zij dit aan?

In onze oproep op Facebook stelden wij de vraag in welke beroepsgroep u als lezer nog meer geïnteresseerd was. Wij kregen daar heel leuke reacties op en natuurlijk nemen wij deze ideeën ook mee.

Zo kwamen we terecht bij de prikpost van Starlet, voor een ieder van u bekend in het Noordwest ziekenhuis in Den Helder en Alkmaar, maar ook op de locaties in Anna Paulowna, Breezand en Wieringerwaard. Momenteel zijn de locaties in Breezand en Wieringerwaard gesloten. De locatie van Anna Paulowna is wel open, maar sinds kort verhuisd naar het Wijkgebouw aan de Mijnlieffstraat.
Het team van Starlet is groot, maar wij hebben twee polderse dames te pakken weten te krijgen die ons en u graag informeren over het wel en wee binnen het lab.

Natasja Baartman is 4 jaar geleden gestart bij Starlet met een administratieve functie, heeft inmiddels intern de scholing tot bloedafname medewerkster gevolgd en is nu volledig inzetbaar.
Anita Boogert is al sinds haar 19e werkzaam binnen de zorg eerst in het Noordwest Ziekenhuis en inmiddels al zo’n 26 jaar bij Starlet. Zij stonden ons graag te woord. Enthousiast beginnen ze te vertellen over de veranderingen binnen hun werkzaamheden. Eigenlijk kwamen wij al heel snel tot de conclusie dat er naast heel veel extra zorgmaatregelen, daarover later meer, er voor hen niet heel veel veranderd is.

Zo vertelt Natasja: ‘In de eerste week konden we echt merken dat de mensen thuis bleven en alleen bij nood kwamen prikken. Zo werd er ook naar de planning gekeken voor het thuisprikken. Inmiddels is dit weer helemaal teruggedraaid naar het oude en begint het op de prikposten ook weer drukker te worden. Natuurlijk wel met de nodige voorzorgsmaatregelen. Zo zit iedereen 1.5 meter bij elkaar vandaag en met klachten mogen patiënten niet naar de prikpost toe komen.’

Zelf hebben de werknemers ook de nodige maatregelen getroffen. Zo hebben ze altijd handschoenen aan tijdens het prikken. Dit maakt het werken niet makkelijker, omdat je door het dunne laagje latex toch iets minder goed kan voelen en dan maakt ervaring ’t wat makkelijker om te prikken met handschoenen aan, aldus Anita. Ook werken ze met mondkapjes op.

Tijdens de thuisprikbezoeken is er een vast protocol gemaakt. Op het overzicht staat al aangegeven of er coronabesmetting in huis aanwezig is. In deze gevallen nemen wij een speciaal pakket mee vertelt Natasja. In dit pakket zit een overjas, een speciaal mondkapje, handschoenen en een aparte coronabak met prikspullen. Bij binnenkomst trekken ze deze spullen meteen aan bij de voordeur, alvorens ze naar binnen naar de patiënt gaan. Na het prikken worden de spullen uitgetrokken en op de prikbak en mondkapje na, laten ze alles bij de voordeur achter en vertrekken ze. De patiënt gooit de spullen weg om zo min mogelijk besmetting naar buiten te krijgen. De prikbak en het mondkapje worden vervolgens ingeleverd en op een speciale manier gereinigd.

Voorzichtigheid, oplettendheid, hygiëne en zelfzorg zijn de punten waarop het team binnen Starlet altijd al heel nauwkeurig is, maar nu nog een beetje meer. Daarom zijn beide dames ook zo onwijs blij met het team waarin zij werken, waar ze op elkaar kunnen bouwen, maar waarmee het in deze tijd op zijn tijd ook gewoon nog gezellig is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *