Wroetende varkens zorgen voor gezonde bodem in de Polder

Een varken moet doen wat-ie het liefst doet. En dat is wroeten in de aarde. Dat is de mening van Anoek Ursem (27) en Bas de Graaff (32). De jonge onderneemster zette haar bedrijf, Polder Pork, op in Breezand. Uiteraard met hulp van haar vriend Bas. Aan de JC de Leeuwweg 15 en op andere locaties in de Polder lopen hun varkens het hele jaar buiten. Ze doen er heel nuttig werk: ze eten het onkruid op. Met wortel en al.

Anoek: “Ze maken nieuwe open plekken in bos of boomgaard of ze eten de restanten van een oogst op. Op dit moment grazen onze vier dames in een boomgaard op een privéterrein. Daar stonden het gras en onkruid kniehoog. Ons streven is ze ook bijvoorbeeld een keer bij een akkerbouwboer te zetten. Van het rooien blijven altijd rooiresten achter in de grond. Normaal wordt dat met een zware ploeg verwijderd, maar dat is heel slecht voor de bodemgesteldheid. Gelukkig lusten varkens alles, dus ook rooiresten. En zo verbetert deze manier de biodiversiteit van de grond. En ze maken het met hun gewroet ook nog luchtiger.”

Wroeten op eigen terrein of elders
Anoek en Bas hebben bijna de volledige levensloop van de varkens in eigen beheer. De biggen groeien op bij hun, grazen en wroeten op eigen terrein of worden verhuurd aan particulieren of bedrijven om daar werk te verrichten en als ze slachtrijp zijn, gaan ze naar het slachthuis en verkopen de twee kersverse ondernemers het scharrelvlees van hun varkens aan consument of bijvoorbeeld restaurants en lunchrooms.

Eigen zeug
“We hebben de eerste twee geslachte varkens in de vriezer liggen. De verkoop gaat nu al goed. Op dit moment is er nog geen ruimte om een eigen zeug te hebben rondlopen die biggen voortbrengt. Dat willen we in de toekomst wel. Liefst hebben we één of twee zeugen thuis en de rest in de polder lopen.”

Schuilhut met bedje stro
Thuis is een terrein van zo’n duizend vierkante meter waarvan bijna de helft voor de varkens is. “Ze leven het hele jaar door buiten. Daar kunnen ze tegen. Natuurlijk hebben we wel een schuilhut waar hun bedje stro ligt. Daar kunnen ze slapen of schuilen tegen echt slecht weer. Maar een varken is vooral het liefst buiten. In de zomer slapen ze niet eens in die hut.”

Idee kwam voort uit stage op boerderij
Het idee voor Polder Pork ontstond nog niet eens zo lang terug. Anoek legt de weg ernaartoe uit: “Ik was student paraveterinair maar vond de opleiding niet meer leuk. Ik wilde stoppen maar moest eerst nog verplicht stage lopen. Dat was op een boerderij. Leek me eerst ook helemaal niks, maar toch is daar de liefde voor het boerenleven ontstaan. Dit is het, dacht ik. Maar ja, een koeienboerderij… daar moet je een miljoen voor meebrengen. Ik heb nog even gedacht aan schapen of geiten, maar dat was het ook net niet. Tot Bas me vijf jaar na mijn afstuderen op een avond belde en zei: ‘je moet even op net 2 kijken, ik denk dat dat wel wat voor je is’. En daar was het: een boer uit Drenthe die precies doet wat wij nu doen. Dus we hebben ons nieuwbouwhuis in Anna Paulowna verkocht en een vrijstaand huis in Breezand gekocht. Dat was 15 januari en begin maart liepen de eerste varkens achter het huis.”

Goede kwaliteit een dierwaardig
Op dit moment leven van hun net in de steigers gezet bedrijf, lukt niet. En dus werkt Bas bij defensie en Anoek bij boekhandel Primera in Julianadorp en Den Helder en in pension Van Ewijcksluis. 

Wie interesse heeft in een stukje vlees van goede kwaliteit, dat van een dier komt dat een mooi, dierwaardig bestaan heeft geleid, moet bij Polder Pork zijn. 

De website is in aanbouw, maar volgen op Facebook polderpork en Instagram polderpork kan al wel. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *