Zorg aan Zee

Een prachtig initiatief wat sinds 2005 al vele gasten heeft mogen ontvangen, we hebben het dan over Zorg aan Zee. In de volksmond misschien beter bekend als het Hospice, de plek waar je de laatste periode van je leven liefdevol verzorgd kunt worden. Maar inmiddels is deze plek veel meer.

Esther de Kort, één van de verpleegkundige binnen het team verpleegkundigen die vanuit stichting Omring zorg verleent aan het Hospice, hebben wij mogen interviewen. Zij nam ons mee in het leven als verpleegkundige in deze speciale tak van zorg.

Tijdens ons telefonisch interview begint Esther vol enthousiasme te vertellen, uit haar stem hoor je de liefde en betrokkenheid voor haar vak. Zo vertelt ze dat ze inmiddels 3,5 jaar voor Zorg aan Zee werkt. Hiervoor was ze al 30 jaar werkzaam in het verpleeghuis en daar ontdekte ze al dat ze het fijn vond om mensen te begeleiden naar hun laatste reis, om goed voor ze te zorgen en net dat beetje extra te geven. Esther had haar verpleegkundige diploma behaald en ze was doorgegroeid tot teamcoach. Ze stond daardoor steeds minder aan het bed. Ze ging dit op den duur missen en toen kwam de vacature bij het Hospice vrij. Met beide handen en zonder spijt heeft ze deze mogelijkheid aangegrepen.

Tijdens je dienst ben je als enige verpleegkundige aanwezig, sinds de uitbreiding naar 10 bedden professionele ondersteuning van een verzorgende IG Samen met de huisarts ben jij degene die de verantwoording draagt. Inmiddels is Zorg aan Zee naast de Hospice zorg (palliatieve zorg), uitgebreid met gastzorg (curatieve zorg). Bij de hospice zorg begeleid je mensen naar het overlijden toe, en bij de gastzorg komen mensen bijvoorbeeld voor twee weken aansterken na een chemokeur. Ze krijgen dan zorg en er is iemand aanwezig, dit is vooral fijn voor mensen die bijvoorbeeld alleen zijn.

Uiteraard kun je deze zorg tijdens je dienst niet alleen dragen, daarom zijn er altijd vrijwilligers aanwezig. In totaal heeft Zorg aan Zee 140 vrijwilligers. Deze zijn niet alleen inzetbaar in de zorg, maar er zitten ook tuinmannen en koks bij en mensen die achter de schermen werken en die bijvoorbeeld de administratie regelen. Samen zorgen we ervoor dat alles en iedereen de beste verzorging krijgt.

In totaal zijn er in het pand 10 individuele kamers en de coördinatoren zorgen ervoor dat deze gevuld worden met een verdeling tussen beide zorg types. Per dienst zorg je er samen met de vrijwilligers voor om de dag er voor de gast en zijn of haar familie, zo mooi mogelijk uit te laten zien. Naast dat het een beroep is met heel veel verdriet en afscheid, is het ook een dankbaar beroep. Ook is er onderling met elkaar en de gasten heel veel humor, wat de dagen juist nog mooier maakt en waardoor je de gasten een mooie laatste periode kunt geven.

Ja en toen was er corona, dat merken ze ook binnen Zorg aan Zee. Het hospice staat bekend als warme zorg, hier een knuffel, daar een arm. Even dat individuele contact met familieleden, even troosten en kracht geven. Dat kan nu niet. Met de gasten is dat toch anders, geeft Esther aan. Zo in de laatste fase is het bijna onmogelijk om die afstand te bewaren, maar eigenlijk is die afstand wel voelbaar door de handschoenen en mondkapjes.

Erg blij zijn ze met werkgever Omring, zij geven veel duidelijkheid. Er is dagelijks een update over de gang van zaken en dat is fijn. Veel vrijwilligers wilden na hun pensioengerechtigde leeftijd nog graag iets doen en hebben zich vervolgens aangemeld bij ons. Super blij zijn wij daarmee, alleen behoort deze groep nu ook tot de kwetsbaarste groep. Doordat er veel wisselende mensen in huis komen, is dit toch een gevaarlijke situatie en kiezen de mensen ervoor om even geen vrijwilligerswerk te doen. Wat wij volledige begrijpen en ook zeker steunen. En dankbaarder zijn wij dan nog meer, dat de diensten tot nu toe allemaal wel opgevuld worden met de vrijwilligers die wèl over zijn. Het is mooi om lid te zijn van een team waarvan je ziet dat ze zich in deze tijden zó voor elkaar en het bedrijf inzetten, waardoor het onze gasten niks te kort komt.

Bij het Hospice is het niet mogelijk om te komen als je besmet bent met het coronavirus, dit ter bescherming van de vrijwilligers, medewerkers en gasten. En het is werk technisch ook niet haalbaar. Zo vertelt Esther: ‘We hebben één iemand gehad waarover getwijfeld werd of hij wel of geen corona had. Vervolgens ga je deze persoon wel als besmet verzorgen, met alle veiligheidsvoorzieningen. Dit neemt zóveel tijd in beslag, dat als een patiënt op een kamer ernaast het bijvoorbeeld heel erg benauwd krijgt, je daar niet 1,2,3 bij kunt zijn. Daarom is ervoor gekozen om géén mensen met corona op te nemen. Daarnaast heeft de Omring een gehele corona-afdeling ingericht waar mensen verzorgd worden.’

Nu in tijden van corona worden mensen ook eerst getest op corona voordat ze opgenomen worden. En in plaats dat alle 10 de kamers gevuld zijn, zijn er 7 kamers gevuld. We proberen zo weinig mogelijk mensen binnen te krijgen voor bezoek. Men meldt zich bij de voordeur en men gaat vervolgens via de openslaande deuren van de kamer van de gast naar binnen. Hier worden eerste de handen gewassen en ditzelfde gebeurt als de visite weer naar huis gaat. Per gast mogen er 2 personen tegelijk op bezoek komen.

Het is mooi om te zien hoeveel mensen het Hospice een hart onder de riem willen steken, van alle kanten worden er leuke dingen gedaan. Zo worden er tulpen door bollenkwekers langs gebracht, kinderen uit de buurt maken mooie stoepkrijttekeningen met hartjes en met Koningsdag werden ze verwend met een heerlijke tompouce.

Eigenlijk merken ze deze warmte al vanaf het begin dat ze gestart zijn. Zo brengt de bakker al 15 jaar elke dag brood. En wordt er elke vrijdag door een visboer lekkere vis gebracht. Ook worden er standaard wekelijks bloemen gebracht. Of dan staat er ineens na 5 jaar een echtgenoot op de stoep met taart, omdat hij ons team nog altijd zo dankbaar is voor de laatste zorg voor zijn vrouw. ‘Prachtig zulke momenten’, aldus Esther.

Esther vertelt: ‘Er zijn ook veel mensen, van wie een dierbare overleden is na zorg in het hospice, die zich hierna melden als vrijwilliger. Zij hebben van dichtbij meegemaakt wat de vrijwilligers allemaal doen en willen hier dan ook graag aan bijdragen. Uiteraard zijn deze mensen meer dan welkom en zijn wij hier super blij mee.’
Haar respect spreekt Esther dan ook uit voor alle vrijwilligers die nog willen en durven komen in deze bijzondere tijd.

‘We doen het echt met z’n allen, saamhorigheid staat binnen Zorg aan Zee hoog in het vandaal, aldus Esther.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *