Zwerfie Anna Paulowna te gast op politiek café over zwerfafval

Zaterdagmiddag 29 februari houdt GroenLinks Hollands Kroon een politiek café over zwerfvuil. Iedereen is welkom. Sprekers deze dag zijn Tweede Kamerlid Suzanne Kröger en Arnoud Blijdorp, alias Zwerfie Anna Paulowna. De gespreksleider is Peter Fekkes. De bijeenkomst duurt van 14.30 tot 17.30 uur en wordt gehouden in Het Ideeëntheater, Kreil 6 in Barsingerhorn.

Zwerfafval op straat, in bermen, plantsoenen en winkelcentra zorgt voor veel ergernis. Naar schatting belandt in Nederland vijftig miljoen kilo zwerfafval per jaar op straat of in het groen. Dat doen we zelf, bijna één op de vier mensen gooit wel eens wat op straat. Veel plastic afval belandt uiteindelijk in zee en vormt daar een plastic soep.

Niet afbreekbaar
Het breekt nooit af. Vogels en vissen eten het op of raken erin verstrikt. Ze sterven er massaal aan. Het komt in de vorm van micro- en nanoplastics terug in ons eigen voedsel. Het is echt overal, ook in ons drinkwater en in de lucht die we inademen. Een regelrechte milieuramp. Wat kunnen we daaraan doen? Er zijn ambitieuze maatregelen nodig. Suzanne Kröger en Arnoud Blijdorp dragen hun steentje hieraan op hun eigen wijze bij, Suzanne in de Tweede Kamer en Arnoud in Hollands Kroon.

Van hekkensluiter naar koploper
Suzanne Kröger, Tweede Kamerlid GroenLinks: “Nederland moet van hekkensluiter weer koploper worden op het gebied van duurzaamheid. De economie moet groener, de energieproductie duurzamer en de internationale handel eerlijker. Werk aan de winkel!” Haar portefeuilles in de Tweede kamer zijn openbaar vervoer, luchtvaart, luchtkwaliteit, circulaire economie, wegen, scheepvaart en nucleaire veiligheid.

Statiegeld op kleine blikjes
Suzanne zet zich al jaren in voor het invoeren van statiegeld op kleine flesjes en blikjes: “Statiegeld op blik: simpel en effectief. Goed om zwerfafval aan te pakken (want vuil op straat trekt vuil aan). En goed voor de koeien: jaarlijks sterven duizenden koeien door het eten van vermalen stukjes blik. Waarom doen we ‘t niet gewoon?”

Afvalprobleem nog net zo groot
Bij de D66-staatssecretaris is dit aan dovemansoren gericht. Zij gaf in 2018 de industrie drie jaar tijd om het probleem van zwerfafval zelf op te lossen, ook al zijn tientallen gemeenten, de LTO, de hele milieubeweging en wel 80% van de bevolking voor de invoer van statiegeld op kleine flesjes en blikjes. Zelfregulering blijkt niet te werken. De afgelopen twee jaar is er niets is gebeurd: het zwerfafvalprobleem is nog net zo groot.

Gevaar voor gezondheid
Als Zwerfie Anna Paulowna strijdt Arnoud Blijdorp tegen zwerfafval. In en rondom Anna Paulowna ruimt hij zwerfafval op. Hij wil niet dat zijn kinderen opgroeien in een dorp waar het een vuilnisbelt is en waar plastic een gevaar wordt voor hun gezondheid.

Schoonwandelen
Arnoud probeert anderen te inspireren en bewust te maken van de gevolgen van zwerfafval. Hij geeft voorlichting en organiseert evenementen, zoals Schoonwandelen en Schoon Hollands Kroon, want: “Als je je ergens druk om maakt zijn er twee keuzes. Je moppert, klaagt en doet niets… Of je besluit dat je je energie gebruikt om daadwerkelijk een verschil te maken. In mijn geval resulteert het laatste in de motivatie om zwerfafval op te ruimen.”

Ruim je eigen rotzooi op
Mensen moeten beseffen dat het niet normaal is om je eigen rotzooi niet op te ruimen. Winkels en horeca zijn verplicht om de omgeving van hun zaak schoon te houden, maar vaak ligt daar toch veel rommel. Het meeste zwerfvuil – blikjes, plastic, snoepverpakkingen, glas – vindt Arnoud langs doorgaande routes, in de buurt van scholen, in en rondom winkelcentrum Molensluis en bij het NS-station Anna Paulowna.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *