“Zwerfie Anna Paulowna”

Heeft u weleens in Anna Paulowna gelopen en bent u iemand tegengekomen met een zak in zijn handen, die al struinend door de straten liep? Zo ja dan was dat naar alle waarschijnlijkheid ´´Zwerfie Anna Paulowna´´, oftewel Arnoud Blijdorp!

Arnoud was altijd al zeer begaan met het milieu en de natuur, maar toen hij kinderen kreeg besefte hij zich eigenlijk des te meer hoe belangrijk het was om samen op onze leefomgeving te letten. De jeugd is de toekomst voor later en ook die hebben dan een omgeving nodig die gezond is en stralend.

Dat de jongste van Arnoud nog in de wandelwagen lag en zij hun rondjes door de Polder deden, viel het hem eigenlijk op hoeveel zwerfafval er op de straten en in de bosjes lag. Na een aantal maal in de hand afval meegenomen te hebben ging hij er voortaan op uit met een vuilniszak en met elke ronde dat hij weer terug bij huis kwam zat de vuilniszak vol. Arnoud ging op onderzoek uit of er nog meer mensen zoals hem waren, die ook zo bezig waren met zwerfafval en het milieu. Hij kwam erachter dat er vele met hem waren die er net zo over dachten, en dat er zelfs een zwerfafval app bestond. Deze app die Litterati heet, laat duidelijk zien hoeveel afval er gevonden is bij jou in de buurt. Namelijk elk stuk zwerfafval wat Arnoud vindt legt hij vast op deze app. Hoe geniaal is deze app en hoe confronterend is het om letterlijk te zien dat er honderden en duizenden stuks afval bij jouw om de hoek worden gevonden.

Arnoud is zeer actief op socialmedia zoals Facebook, Instagram en Twitter, want hij wilt zoveel mogelijk mensen laten zien hoe belangrijk het is om er samen op te letten. Hij verwacht niet dat iedereen net als hem die complete omslag maken, maar wel dat wij allemaal wat meer bewust worden van hoe onze natuur ervoor staat. Want onze natuur staat er echt niet heel erg goed voor, er wordt zoveel plastic en metalen uit rivieren en zeeën gevist dat is ongelofelijk. Mensen beseffen niet dat uiteindelijk het ook weer in hun zelf beland, want de vissen die wij eten zwemmen tussen al dat vuil en ook de dieren op het land leven krijgen het afval binnen, en ook die dieren kunnen op u bord en die van mij belanden. Arnoud verwacht ook echt niet dat de wereld in ene veranderd, maar met mensen in gesprek gaan het erover hebben en ook zeker met de jeugd helpt zeker, het maakt de mens bewuster. Als Arnoud in gesprek gaat met buurtgenoten wordt er veelal heel goed op gereageerd en zie je ook dat mensen denken bij zichzelf van, “ja het kan inderdaad ook anders” met eigenlijk maar minimale inspanning.

Een heel mooi voorbeeld van bewustwording is: dat een grote fabrikant van inpak papiertjes van de Anta Flu (ja de keelsnoepjes), na een actie van een grote groep mensen, die een jaar lang alle papiertjes hebben opgeruimd, deze vastgelegd hebben en vervolgens getoont hebben aan de fabrikant dat er duizenden gevonden waren. Dit zette ook de fabrikant tot denken en deze kwam tot de conclusie, dat er i.p.v plastic een andere soort materiaal om de snoepjes heen moest gaan komen. Deze kleine stapjes allemaal tezamen maken het dat er grote stappen worden gezet, en met name in het zo belangrijke bewust worden van je eigen acties.

Wij van Raakt Media volgen Arnoud al een tijdje en wij kunnen niets anders dan beamen dat hij gelijk heeft, en dat heeft ons samen al een stuk bewuster gemaakt in ons eigen doen en laten. Wij blijven Arnoud “Zwerfie Anna Paulowna” volgen en ook jullie lezers zullen hem kunnen blijven zien op straat in zijn strijd tegen het zwerfafval.

Maak eens een praatje met hem, want zoals sommige van jullie je vast wel eens hebben afgevraagd of hij wellicht een taakstraf heeft?! Is hij een topper die zijn hart voor zijn omgeving en voor de natuur waar zijn kinderen en die van u in opgroeien op de juiste plek heeft!. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *