De jaarwisseling; voor de één een knalfeest, voor de ander doffe ellende

Vuurwerk is voor de één een knalfeest en voor de ander doffe ellende. Traditioneel gezien is het een vreugdevol moment, de overgang van het oude naar het nieuwe jaar. De keerzijde is dat er gewonden vallen en financiële schade ontstaat; zowel aan persoonlijke maar ook aan gemeentelijke eigendommen.

Toch, als iedereen een beetje rekening houdt met elkaar, kan de balans doorslaan naar de plezierige kant. Zo heeft iedereen een goede start van het nieuwe jaar.

Met de vuurwerkcampagne die is gestart, met vijf grote doeken in de kern van de gemeente en vanaf 27 december met berichten via social media, vraagt de gemeente ook dit jaar aandacht voor bewustwording.

Voor de één het einde voor de ander een slecht begin
Ieder jaar raken er mensen gewond bij het afsteken van vuurwerk. Een paar cijfers: tijdens de jaarwisseling 2018-2019 zijn er landelijk 396 slachtoffers met vuurwerkletsel op de spoedeisende hulp behandeld en 800 slachtoffers op de huisartsenpost. Het jaar ervoor waren dit 434 slachtoffers op de spoedeisende hulp en 700 op de huisartsenpost. Van de vuurwerkslachtoffers die op de spoedeisende hulp zijn behandeld heeft 58% zelf het vuurwerk aangestoken. 42% van de slachtoffers was omstander, ook als omstander loop je dus gevaar slachtoffer te worden van vuurwerk. 

Vuurwerkschade kost gemeenschap geld
In Hollands Kroon zorgt vuurwerk ook voor schade in en om huis en aan gemeentelijke eigendommen. Denk aan vernielde brievenbussen, straatmeubilair, bushokjes of schade aan spullen die inwoners buiten hebben staan. Afgelopen jaarwisseling had de gemeente ruim € 9.200,- schade door vandalisme. Deze schade wil de gemeente beperken want uiteindelijk kost het de gemeenschap onnodig veel geld.

Tips voor huisdieren
Voor huisdieren is vuurwerk vaak geen pretje. Het brengt stress en helaas soms ook verwondingen met zich mee. Op internet of bij uw dierenarts vindt u tips hoe u uw huisdier zo goed mogelijk door de jaarwisseling heen helpt. Denk daarnaast ook aan de dieren op de kinderboerderijen, steek het vuurwerk zo ver mogelijk hiervandaan af.

Media-aandacht
De komende tijd vraagt Hollands Kroon via verschillende media aandacht voor het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Dat doet ze via sociale media, maar ook via grote doeken die in de kernen van de gemeente staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *