GroenLinks stelt vragen over vestigingsbeleid datacenters in Hollands Kroon

Datacenters en windmolens leiden tot veel discussie in Hollands Kroon. Zo claimen de datacenters de volledige capaciteit van windmolens in het polderlandschap en betaalt de  belastingbetaler mee aan de 660 miljoen subsidie die het Zweedse bedrijf Vattenfall ontvangt. Ook betalen burgers via hun energierekening voor de opslag van duurzame energie (ODE). De datacenters zouden in 2030 zelfs achtmaal meer energie nodig hebben dan nu. Waar dat vandaan moet komen is onbekend. Door de energiebehoefte van datacentra waarschuwen netbeheerders nu al voor meer storingen in de stroomvoorziening en hoge kosten voor aanpassing van het stroomnet

Ook in andere gemeentes speelt dit. Haarlemmermeer heeft daarom besloten tot een “pauze” van een jaar om met de datacenters te onderhandelen over de vestigingsvoorwaarden. In Hollands Kroon gebeurt dat niet en is een derde datacentrum in aanbouw en een vierde ingetekend. Volgens het college, bij monde van wethouder Groot (CDA), kunnen we zelfs niet zonder datacenters omdat ze goed zijn voor de economie. Zijn collega-wethouder Meskers (VVD) vindt dat Hollands Kroon “goed in de wedstrijd” zit.

De datacenters zouden ook groene energie gebruiken, hun restwarmte leveren aan de kassen en Middenmeer en voor 1500 solide banen voor inwoners van de gemeente zorgen. De wens blijkt hier de vader van de gedachte te zijn.

GroenLinks heeft het college gevraagd aan te geven welke belangen van Hollands Kroon zijn meegewogen in het vestigingsbeleid voor datacenters en hoe dit is vertaald in de vestigingsvoorwaarden. Lees hier de “20 vragen over de vestiging van datacenters in Hollands Kroon” (tinyurl.com/yawgfofg, PV2020 GL Datacenters, 23 juni 2020).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *