Herdenkingspaal vliegtuigcrash WO II geplaatst voor Amerikaanse piloot Ivan Moon

Op vrijdagmiddag 25 oktober werd de jonge Amerikaanse piloot Ivan Moon herdacht. Hij werd met zijn P-47 Thunderbolt door de Duitsers uit de lucht geschoten op 3 november 1943. Op de kruising van de Vatropperweg met de Gemeenelandsweg op Wieringen, vlakbij de de plaats waar hij crashte, is een herdenkingspaal met informatie over de vlieger onthuld door mevrouw Van Hulst. In de gemeente Hollands Kroon worden er naar verwachting dit jaar nog acht herdenkingspalen geplaatst.

Mevrouw Van Hulst is naar voren geschoven voor de onthulling van deze paal door de veteranenvereniging Wieringen, omdat zij altijd zeer betrokken is en sinds 1945 kruisjes en bloemen bij de graven in Hippolytushoef legt. Na de onthulling werden door de veteranenvereniging Wieringen en belangstellenden uit de hele regio op de begraafplaats van Hippolytushoef ook andere vliegtuigbemanningen gëeerd. Er werden kleine houten kruisjes geplaatst met daarop een ‘poppy’ (= klaproos).

Mark Hakvoort en Chris Dijkshoorn van stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon zetten zich in voor het plaatsen van herdenkingspalen bij vliegtuigcrashes die gedurende de Tweede Wereldoorlog op grondgebied van de gemeente Hollands Kroon plaatsvonden.

Er zijn ongeveer 40 crashes geweest. Hoeveel precies is onbekend. Van al deze locaties verzamelen Mark en Chris de toedracht. Waarschijnlijk nog dit jaar worden er in totaal acht borden geplaatst in samenwerking met Team Kernbeheer. Bij elke locatie wordt een bord geplaatst met daarbij een plaat met het verhaal en achtergrond van de crash.

Op de plek waarbij in 1941 de bemanning van een Engelse Whitley-bommenwerper om het leven kwam, is in september het eerste monument geplaatst van de stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *