Van rookworst tot blik soep, de Voedselbank kan alles gebruiken

De Voedselbank Anna Paulowna is een uitkomst voor veel mensen, want in tijden dat het wat krap is in de portemonnee kun je een krat boodschappen meer dan goed gebruiken. 

De Voedselbank van Anna Paulowna die gevestigd is aan de Randweg is niet alleen voor mensen uit de Polder, maar voor iedereen in Hollands Kroon en zelfs de gemeente Schagen. We spreken met penningmeester Nico Vlaming. 

“Op dit moment gaan er wekelijks zo’n 125 kratten de deur uit met levensmiddelen. Dit alles wordt geregeld door ongeveer 60 vrijwilligers die we hebben.” De Voedselbank is helemaal van deze tijd en beschikt nu over een heel mooi gebouw met professionele koel/vriescellen. Sinds 2015 is deze te vinden aan de Lange Ring, maar het bestaan gaat al verder, namelijk naar 2005. 

“Onze Voedselbank is er voor mensen die onder de minimumgrens leven. Wil je in aanmerking komen dan moet dat via het aanvraagformulier op onze website. We zijn afhankelijk van giften van grote leveranciers, fondsen, gemeente, weldoeners en van diverse eigen acties.  Zo staan we vaak bij de supermarkten om te vragen aan het winkelend publiek of ze wat willen doneren aan de Voedselbank. Want alle kleine beetjes zijn meegenomen”, vindt de penningmeester. 

Iedere dag staan vrijwilligers klaar

Het zijn vooral producten als afwasmiddel, wasmiddel, koffie, suiker, zout en peper, dus de droge kruideniersproducten, die de vrijwilligers heel hard nodig hebben. Iedere dag weer staan ze klaar om het voedsel overal op te halen, rond te brengen naar de diverse ophaalplekken in de dorpen en de nieuwe aanwas te ordenen in de opslagplaats. 

Nico Vlaming: “De vrijwilligers werken via een rooster en staan dan ook altijd keurig klaar wanneer ze aan de gang gaan. Wat deze mensen doen en betekenen voor anderen is natuurlijk geweldig.”

Toppers in het zonnetje

Reden voor Raakt Media om deze toppers eens even in de schijnwerpers te zetten. De Voedselbank is voor vele gezinnen een belangrijke aanvulling op hun wekelijkse behoefte aan levensmiddelen. Zelf denken de vrijwilligers dat er nog veel meer gezinnen zijn die in aanmerking kunnen komen voor de pakketten, maar schromen zich aan te melden. 

“We willen benadrukken: schroom niet en pak onze hulp aan. We zitten allemaal weleens in een situatie dat we een helpende hand kunnen gebruiken. Wij reiken deze aan en hopen dat jullie hem willen aanpakken.”

Doe gul, schenk iets

De dagen van feestelijkheden komen er weer aan, voor veel gezinnen worden deze dagen niet uitbundig gevierd, gewoonweg omdat de financiële middelen er niet zijn. Daarom de oproep namens de vrijwilligers en Raakt Media: denk aan je medemens en zeker in de periode van festiviteiten die gaan komen. Geef eens wat aan de Voedselbank: denk aan wat lekkers voor de kinderen, een kleinigheidje, een lekkere chocoladeletter of je kerstpakket dat je zelf niet helemaal gebruikt. Schenk het aan de Voedselbank, veel gezinnen zijn u dankbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *