60 jaar samen en nog altijd een stralend paar

Vandaag hebben wij een bezoekje mogen brengen aan het echtpaar Winnubst-Hoogeveen, beter bekend als Sjaak Spar en Mevrouw Spar. Want beiden hebben samen jarenlang de Spar, eerst aan de Burgemeester Lovinkstraat en later aan de Dr. Lubersstraat, gehad. De twee vierden hun 60-jarige bruiloft.

Voor ons zit een trots stel dat 20 jaar geleden niet verwacht had deze mijlpaal samen te behalen. Dat kwam omdat Sjaak Winnubst met spoed opgenomen werd in het ziekenhuis en het er allesbehalve rooskleurig uitzag. Het was zelfs zo erg dat de behandelend arts adviseerde om de dominee erbij te halen. Hij zou dit niet overleven. De woorden kwamen hard aan bij Gre Winnubst-Hoogeveen, die er uiteraard erg van schrok. Maar meneer Winnubst had het geluk aan zijn kant staan en is uiteindelijk naar het AMC gebracht omdat ze daar meer kennis hadden van zijn ziekte. Opereren was de enige optie, alleen was het slagingspercentage in Nederland heel laag. Nadat er verder onderzoek gedaan was, kwamen ze erachter dat er een chirurg in Amerika woonde, die een slagingspercentage van 95% behaalde. De rest is geschiedenis…..

Al 20 jaar leeft de jubilaris volgens eigen zeggen in zijn reservetijd en aan zijn verhalen te horen doet hij dat erg goed. Mevrouw Winnubst noemt hem dan ook gekscherend ‘een lieve ouwehoer’. Erg nieuwsgierig zijn wij naar het verhaal over hoe de liefde ooit voor deze mensen tot bloei is gekomen. Nou daar ging meneer Winnubst even goed voor zitten.

De ouders van Sjaak Winnubst hadden in de Spoorbuurt een kruidenierswinkel, maar door gezondheidsproblemen zijn zij met het gehele gezin naar zuid Limburg verhuisd. Maar Sjaak Winnubst niet, hij besloot hier te blijven. Er kwam een pand leeg aan de Burgemeester Lovinkstraat en hij greep de kans om hier zijn eigen kruidenierswinkel te beginnen. De zaak liep zo goed dat hij een winkelmeisje nodig had. Via via kwam hij terecht bij de moeder van Gre Winnubst. De bollentijd liep op zijn einde, dus haar meiden hadden wel tijd. En zo beloofde zij dat er komende maandag iemand zich zou melden. Daar kon de jonge meid niks tegen inbrengen, dus die meldde zich keurig netjes maandagmorgen.

Het samenwerken tussen de twee ging goed. De Spar-eigenaar was meer dan tevreden, maar hij merkte ook steeds meer dat hij deze jonge meid toch wel erg leuk begon te vinden. Meer dan alleen het winkelmeisje. Maar wat moest hij met deze gevoelens? Hij was toch 10 jaar ouder en haar baas (en dat vooral in die tijd was best een ding), maar hij trok toch de stoute schoenen aan.

Er moest thuis een nieuwe piano komen, de oude van De Aap die hij gekregen had kon echt niet meer. Daarvoor moest hij naar Alkmaar en hij vroeg zijn winkelmeisje mee voor de trip. Die snapte er helemaal niks van, op haar vrije woensdag met haar baas mee? En ze was niet eens muzikaal.
Uiteraard moest zij eerst toestemming vragen aan haar ouders, maar deze kreeg ze.

En daar gingen de twee, een super gezellige middag werd het en de piano werd gekocht. Daarna gingen ze samen naar de film ‘De tien geboden’. De kruidenier legde zijn arm om zijn gezelschap, die alleen maar kon denken: ‘wat moet ik hier nu toch mee…?’
En als klap op de vuurpijl vertelde hij tijdens de pauze aan iemand dat deze dame zijn verloofde was. Ze was met stomheid geslagen. Maar vanaf dat moment was de verkering wel een feit. In eerste instantie hebben ze het samen nog stil gehouden, maar uiteindelijk toch tegen beide ouders verteld wat resulteerde dat mevrouw niet meer bij de kruidenier mocht werken. Zo ging dat in die tijd, Gre heeft een half jaar thuis gezeten om daarna samen het huwelijksbootje in te stappen en samen de kruidenierswinkel te draaien.

Zoals eerder genoemd eerst aan de Lovinkstraat 68 en daarna aan de Dirk Lubberstraat. Van kruidenierswinkel naar de grootste Spar van de kop van Noord-Holland.
Met de nieuwe winkel sloeg het echtpaar meteen een nieuwe weg in qua werkwijze. Daar waar de klanten eerst opnoemden wat ze wilden hebben en het vervolgens gehaald werd, was het nu zelfbediening. Het was het slechtste half jaar ooit in de geschiedenis van de Spar. Het was een ware omschakeling voor de dorpsgenoten. Maar zoals de tekst op het huis van het echtpaar al aangeeft: Poko Poko. Dat deden ze daarom en gingen met hun klanten mee: stap voor stap. Zoals Sjaak Winnubst zegt: ‘Als je gelooft in je concept dan komt alles goed.’

Naast hun werk in de kruidenierszaak hebben ze 6 kinderen gekregen: 3 meiden en 3 jongens. En stralend vertellen ze daarbij, dat er inmiddels ook 15 achterkleinkinderen zijn waar ze ontzettend trots op zijn. Mevrouw Winnubst: “Ik kan er van genieten als de tafel vol zit met kinderen en iedereen elkaar kan vinden in zijn of haar verhaal.” Voor henzelf gaat het soms veel te snel, niet alleen de verhalen maar ook deze tijd zelf. Toch hebben ze daar een oplossing op gevonden. Sjaak Winnubst: “Iedereen heeft een A4 met foto ingeleverd naar wens van oma waarop staat waar ze momenteel studeren, wat ze studeren en wat ze momenteel bezighoudt. Zodat oma de map erbij kan pakken en natuurlijk wel het juiste vertelt.”

Het is voor de familie dit jaar ondanks de nodige gezondheid trammelant het jaar van het vieren. Gre Winnubst is begin dit jaar 80 jaar geworden, samen zijn ze 60 jaar getrouwd en Sjaak Winnubst gaat ervoor om volgende maand zijn 90ste levensjaar te vieren.

Het waren jaren met hoogtepunten en soms ook mindere periodes in het huwelijk, maar elkaar de ruimte en vertrouwen geven is volgens het diamanten bruidspaar het juiste fundament om een huwelijk te laten slagen. En daarnaast, en dan maakt het niet uit of het om een huwelijk gaat, opvoeding of tijdens het werk: ‘Ja is Ja en Nee is Nee oftewel afsprak is afspraak.’

Wij konden nog uren luisteren naar de verhalen van Sjaak Spart (vooral) en Mevrouw Spar. Wat een mooie verhalen kunnen zij vertellen, maar helaas komt aan alles een einde en ook aan deze afspraak. Kleindochter Lieke had nog wel een hele mooie uitspraak voor ons: ‘Achter elke belangrijke man staat een nog veel belangrijke vrouw.’

En naar onze mening kunnen wij dit huwelijk niet beter omschrijven en wensen wij u samen een heerlijk dag en in november wederom een mooi feestje toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *