OBS De Meerpaal zwaait na 40 jaar meester Paul uit


“Nee, stoppen wil ik zeker nog niet,” laat Paul Baars (62) weten. Deze week
neemt hij na precies 40 schooljaren afscheid van OBS De Meerpaal. Naast zijn functie als groepsleerkracht kreeg hij ruim 8 jaar geleden binnen Stichting Surplus ook de rol ‘Opleider in de School’. Met hem en Susan van Stralen in deze functie wil de stichting een kwaliteitsslag maken en daarom gaat Paul nu vier dagen per week stagiaires, hun mentoren, startende leerkrachten en nieuwe medewerkers begeleiden en coachen. “Ik heb een schitterende tijd gehad op De Meerpaal,” vertelt hij, nadat hij in het weekend genoot van het doorbladeren van zijn schoolfotoboeken waarin vele hoogtepunten zijn vastgelegd. “Soms vragen mensen of het niet saai wordt na 40 jaar op één school, maar dat is het zeker niet.

Ik ben altijd de uitdaging blijven zoeken en heb voor nieuwe ontwikkelingen in de samenleving altijd de praktische verbinding met het onderwijs gezocht. Ik ben zeer dankbaar dat ik hier vanuit het team en de directie op De Meerpaal ook altijd de ruimte voor heb gekregen.” Als ICT-er in de school was hij jaren geleden een van de eerste leerkrachten in de regio die werkte met een digitaal schoolbord. Hij verzorgde vervolgens vele trainingen om ook andere leerkrachten hiervoor enthousiast te maken en hen hier wegwijs in te laten worden. “De maatschappij veranderde zeker in de afgelopen 40 jaar. De kinderen nog niet eens zo zeer. Maar doordat de maatschappij van hen andere vaardigheden vraagt, is het noodzakelijk om je rol als leerkracht hierop aan te passen en gebruik van technologie te maken, zodat het je kan helpen.

Toen ik begon was de leerkracht een zender van informatie, waren de leerlingen ontvangers en stond het product centraal. Nu heeft een leerkracht veel meer een begeleidende rol en zijn leergesprekken over het leerproces aan de orde van de dag. Wat blijft is dat kinderen de beste voedingsbodem tot leren vinden in een veilige omgeving waarin zij zich prettig voelen,” memoreert Paul. “Ik ben blij dat ik mijn kennis op deze gebieden op een praktische manier mag blijven doorgeven als praktijkbeleider.” Vrijdag 4 oktober wordt er in De Ontmoeting in Anna Paulowna samen met de leerlingen en genodigden op feestelijke wijze afscheid genomen van ‘meester Paul’ om hem te bedanken voor zijn enthousiaste inbreng en inzet de afgelopen 40 jaar.

Tekst en interview: MarjanSchrijft.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *