Ben jij de speld in de hooijberg die Zordon zoekt?

Zordon is een mooie Duitse Herder reu met geboortedatum: 04-10-2018. Als u nu denkt: ik heb hem eerder gezien dan klopt dat helaas. Voordat hij de 1e keer in het asiel kwam, bleek hij al 2 baasjes te hebben gehad en nu is hij na plaatsing retour gekomen. Reden? Gedrag, we kunnen het niet anders zeggen. De eigenaar heeft heel erg haar best gedaan, maar zo kon het niet langer.

Waar het op het eerste gezicht lijkt dat hij ‘gewoon’ jong en onstuimig is, blijkt bij nadere beschouwing veel frustratie bij deze hond aanwezig te zijn waardoor hij snel in code oranje richting rood zit. Dat uit zich in opspringen en happen en slecht terugschakelen naar rust. Boos worden en correcties zorgen voor nog meer opwinding, waardoor hij doorschiet in boosheid, precies het tegenovergestelde van wat je graag zou willen. Nu klinkt happen misschien vrij onschuldig, maar ons mensenhuidje laat al snel beschadigingen zien met zo’n prachtig gezond en sterk hondengebit en dat is niet prettig. Rust in het hoofd in combinatie met voldoende beweging en mentale activiteit, in combinatie met een positieve begeleiding; dat is het streven. Zordon is tijdens zijn vorige verblijf in het asiel mee geweest met speuren en dat deed hij geweldig, zeker voor een eerste keer.
Waar zijn gedrag vandaan komt? Altijd lastig, want van ouderdieren en de eerste periode in zijn leven is weinig tot niets bekend. In wezen is Zordon geen dappere hond, eerder onzeker, waarbij hij niet geleerd heeft om zijn stress/opwinding in goede banen te leiden. Mogelijk heeft hij geen goede start gehad. Toch wil hij wel samenwerken, een balletje ophalen lukt redelijk goed, hij kan keurig zitten op verzoek en komt ook wel als je roept (tenzij hij andere prioriteiten heeft). Concentreren op iets vindt hij nog erg lastig, net als netjes wandelen zonder te trekken. Het zou goed zijn om zijn luistervaardigheden uit te breiden, een goede hondenschool is zeker een aanrader.

Gezien zijn gedrag is een omgeving/gezin met kinderen geen optie. Zordons gedrag naar andere honden is een lastig onderwerp. In de eerste informatie staat dat hij graag wil spelen en daarbij vaak te hard door de bocht gaat. Bij de laatste informatie wordt heel duidelijk gesproken over niet aardig gedrag naar andere honden. Veel frustratie met als gevolg uitvallen, waardoor er zeker geen normaal contact mogelijk is. Als constant je lijf en geest in hoge staat van paraatheid staan, is het ook niet mogelijk om op een nette manier vrienden te maken. Uitlaatgebieden en hondenspeelplaatsen zijn dus voorlopig geen goede omgeving. De eerste stap is rust, controle en vertrouwen, van daaruit kan verder gebouwd worden. En ja, dat kan betekenen dat wellicht het doel is: op afstand rustig passeren zonder stress en niet: met iedere hond in contact brengen onder het motto ‘maar een hond moet toch spelen’.

Een poosje alleen thuis is iets wat rustig opgebouwd moet worden. Zordon heeft zeker dingen stuk gemaakt, maar eigenlijk alleen als de eigenaar in de buurt was. Vanuit zijn standpunt was het gedrag zinvol, u kunt zich voorstellen dat de eigenaar daar iets anders over dacht. Hij kent het gebruik van de bench, of hij het ook ervaart als veilige plek is niet bekend. Zijn we op zoek naar de bekende speld in de hooiberg?
Ja misschien wel. Aan de andere kant is het ook een jonge hond, dringend op zoek naar zijn perfect match. Wilt u meer weten? Neem gerust contact met ons op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *