Ga jij de samenwerking aan?

Rocky is een leuke kruising, iets van een Amerikaanse Staffordshire Terrier met een vleugje Cane Corso en een scheutje Boerboel. De stevige rassen dus. Het is een gecastreerde reu met geboortedatum: 15-02-2014. De keuze voor herplaatsing is niet gemakkelijk genomen, soms moet het verstand zwaarder wegen dan het gevoel. De ‘oorzaak’ was de geboorte van een nieuw mensje in het gezin. Nu de kleine begint met leren lopen laat Rocky verontrustend gedrag zien. Nee, er zijn geen nare situaties geweest, maar het geeft de hond overduidelijk veel spanning waarbij hij niet wegloopt, maar blijft zitten en strak kijkt. Oudere kinderen (vanaf 6 jaar) is geen probleem zo leert de informatie, al zouden wij dit niet direct adviseren.

Het is een redelijk zelfbewuste hond die het leven open tegemoet treedt. Natuurlijk vond hij het de eerste dagen in het asiel spannend, maar ook liet hij het gelaten over zich heen komen. Het is een hond die leiding nodig heeft, Geen harde hand, daarmee creëer je geen samenwerking, wel een consequente positieve omgang. Krijgt Rocky onvoldoende sturing, dan gaat hij zelf het leven bepalen, geen goed plan.
Het is een enthousiaste jongeman, altijd in voor een flinke wandeling en heerlijk rondbanjeren. Aan de andere kant houdt hij ook van lekker relaxen, van hem hoeft u niet om 6 uur op te staan.
Samenleven met katten is een no-go, bij katten buiten is hij erg gefocust en kan gaan najagen. Ook hier zult u dus duidelijk moeten zijn (wat voor katten geldt, geldt ook voor waterwild).

Rocky kent de basiscommando’s, hoewel ‘af’ erg lastig voor hem is, maar laat dat niet aan iedereen zien. Netjes meelopen zonder te trekken is een aandachtspuntje. Hij kan het wel, maar wil meestal sneller dan is toegestaan. Bij apporteer spelletjes wil hij best achter het item aangaan en vasthouden gaat ook nog wel, maar loslaten lukt niet altijd. Een poosje alleen thuis is geen probleem. Vanzelfsprekend in een nieuwe situatie wel even rustig opbouwen. Mee in de auto is een feestje, hij wordt er helemaal hieperdepiep van. Dat snel opgewonden zijn is een eigenschap die Rocky vaker laat zien. Bij het ontvangen van bezoek, maar bijvoorbeeld ook bij het foto’s maken in het asiel. Hij verliest dan een stukje zelfbeheersing en ook hier is verstandige begeleiding noodzakelijk.

Samen met andere honden, u voelt het vast al aankomen… Rocky woonde samen met een soortgenoot, een teef en dat ging prima. Tijdens de ontmoeting met andere honden laat hij een hoge houding zien en kan hij verstarren. Dit zou gemakkelijk uit de hand kunnen lopen. Management is dan ook heel belangrijk: aanlijnen als er een andere hond aankomt, of wellicht veiliger steeds aangelijnd houden en ontwijken van direct contact. Met een beetje inzet zijn er echt nog wel plekken te vinden waar niet alle honden samenkomen en waar je prima kunt wandelen. Toegegeven, niet altijd eenvoudig in onze drukke maatschappij en het vraagt om begrip van beide kanten.
Ervaring en kennis van hondengedrag is belangrijk. Rocky is het meer dan waard! Hij kan je heerlijk gelukzalig aankijken met halfopen bek, helemaal blij omdat je hem zachtjes kriebelt. Smelt…

Bent u de juiste match voor deze kanjer? Kom kennismaken, graag op afspraak, u bent welkom!

Bijzonderheden:

Update 14-01-2020: “Stoere” Rocky mocht met Yvonne mee speuren onder leiding van Speurhonden Texel. Wat liep hij keurig aan de lijn! Een beetje afwachtend, geen idee wat we hier gaan doen. ‘Ik zie wel allemaal leuke bomen, mag ik daar niet mee rondsjouwen? Oh… een mevrouw met lekkere rodi worst, wat een aardig mens‘ Al doende kreeg hij er steeds meer lol in, zijn staartje ging hoger en breed kwispelen. Superleuk om te zien. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *