Leven met een ongeneeslijk zieke man

Het zal je maar overkomen, je bent zielsgelukkig met je levenspartner en je zit vol met toekomstdromen. Maar dan slaat het noodlot keihard toe, je wederhelft en jouw rechterhand raakt ongeneeslijk ziek. Het overkwam Jopie van den Burg uit Anna Paulowna, toen haar man Erwin te horen kreeg dat hij leed aan kanker, en aan de voorkant van zijn hersenen zich een tumor manifesteerde. De diagnose kwam als een keiharde klap aan en in ene werd er met de dag geleefd. Deze diagnose was het begin van een lange heftige weg voor Erwin, maar ook voor Jopie en haar naaste. Na enige tijd kwam het besef dat Erwin deze oneerlijke strijd helaas niet kon gaan winnen, en Erwin heeft dan ook na een lang heftig ziekbed van 13 jaar in het bijzijn van zijn naaste zijn laatste adem uitgeblazen in 2017.

Jopie heeft hierover blogs gemaakt maar ook een prachtig boek geschreven, maar dit is niet de reden dat Jopie contact met ons had opgenomen. De reden van dit verhaal is dat Jopie wilt dat er open en eerlijk over het ziek zijn van een naaste kan worden gepraat, en dat het juist ook voor de naaste heel erg zwaar is om te leven met het ziek zijn van je geliefde. Er heerst toch een beetje een taboe op dat de partner zich uit, dat diegene het zwaar heeft. En dat is wat Jopie wilt gaan doorbreken en dat zij wat steun kan bieden aan lotgenoten. Veel mensen staan er niet bij stil dat als iemand heel ziek is en een onzekere toekomst heeft het gedrag ook veranderd. Dit kan naar positief uitslaan maar ook de gehele andere kant op, en dit is bijzonder zwaar. In het geval van Erwin was het zijn ziekte die zijn gedragsverandering veroorzaakte, omdat de tumor zich bij Erwin aan de voorkant van de hersenen bevond, en dit de plek is in de hersenen waar emoties worden gevormd, daarom wisten zij dat zijn gedrag uiteindelijk zou gaan veranderen. Dit was ook wat er gebeurde, Erwin werd een compleet andere Erwin. Natuurlijk kon hij hier niks aan doen want het was die stomme kanker in zijn hoofd die hem veranderde, maar er was gewoon weg niets aan te doen.

Na een bepaalde tijd kon Erwin niet meer alleen zijn en moest Jopie 24/7 zorg dragen voor haar man. Periodes van verwarring waren aanwezig bij hem, maar ook emotieloosheid en soms geen herkenning. Je gaat van liefhebbende partner naar verzorgende. Er is ook echt een periode geweest aan het einde van het ziekbed van Erwin dat Jopie er doorheen zat, gewoon echt een Burn-out. Maar toch op dat moment moet je doorgaan en dat doe je uit liefde! Soms dacht ze wel eens ik wou dat het over was, voor hem in eerste instantie want je ziet iemand zo lijden, maar ook voor de rust voor jezelf. En die zin is waar vele heftig op kunnen reageren, nou hoe kan je dat nou zeggen over je eigen man! Jopie kan daar alleen maar over zeggen, oordeel niet als je niet weet waar je over praat.

Missen doet ze Erwin nog iedere dag, nog iedere dag is het moeilijk en zijn er momenten van verdriet. Wel heeft Jopie nu een soort van rust over haar heen gekregen. De eerste week na zijn overlijden was daar eerst nog de bijna hysterische Jopie zoals ze het zelf zegt. Ook tijdens de uitvaart was ze overdreven in haar doen en laten geeft ze aan, nu achteraf denkt ze wel eens, jeetje de mensen zullen wel gedacht hebben “dat mens is gestoord” maar het was haar manier van ontlading/uiten. Het gaat nu goed met Jopie en ze kijkt samen met haar kinderen, aanhang en twee prachtige kleinkinderen zonnig naar de toekomst. Erwin is altijd in haar hart en in haar gedachten, er gaat geen dag voorbij dat ze niet af en toe denkt “wat zal Erwin daarvan gevonden hebben” hij is altijd bij haar! Want ook al veranderde die ongelofelijke rot ziekte hem in zijn karakter en gedrag, hij was haar grote liefde en zij ziet hem nu weer voor zich zoals hij was in zijn goede jaren! Jopie steunt nu vele lotgenoten en zij haalt daar veel genoegdoening uit. Raakt Media kan niet anders dan ongelofelijk veel respect hebben voor Jopie, dat zij ons ook benaderde over haar eigen boek om dat te gaan promoten konden wij dan ook niets anders zeggen dan een volmondig ja! Maar na een fijn en open gesprek besloten wij dat wij het niet wilde afdoen met een klein bericht over haar boek, maar Jopie zelf in het zonnetje te zetten en haar steunen in het doorbreken van het taboe over praten over de gevoelens van een persoon waarvan de naaste ernstig ziek is.

Ben jij nu na dit verhaal benieuwd over het volledige open en eerlijke verhaal van Jopie over de ziekte van haar liefde Erwin, bestel dan het boek want het is echt een aanrader om te lezen. Dat het boek goed gelezen is en wordt blijkt wel, want Jopie heeft na veel aanvragen het nogmaals  laten drukken in een beperkt aantal. Het is een helder boek waar niks in verbloemd wordt of mooier wordt gemaakt dan het is, het is de keiharde, mooie en dus ook zeer pijnlijke waarheid. Het boek beschrijft het leven in al zijn facetten, dus wees er snel bij en bestel het boek via https://www.boekenbestellen.nl/boek/tot-de-dood-ons-scheidt/24661 of op de site: www.boekenbestellen.nl  

Grote dank aan Jopie voor haar open en eerlijke verhaal, Raakt Media wenst jou alle liefde, geluk en voorspoed in jouw leven en dat er veel moois mag gaan komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *