Met een stevige basis, structuur en liefde komt Lucky tot zijn recht

Lucky mocht mee speuren met Speurhonden Texel, samen met Marjan. De eerste keer dus best spannend. ‘Oh we gaan iets met Rodi worst doen? Kom maar op, dat vind ik wel leuk denk ik  Eh, er zit een mevrouw achter die boom maar ik wil wel de worstjes hebben. Als u nou stil blijft zitten, dan kom ik wel heel dapper dichterbij’. Na het eerste voorzichtige spoortje zag je hem steeds meer vrijer worden. Hij heeft zijn nieuwe carrière gevonden: hij gaat speurhond worden. Tussendoor even ontspannen door lekker in het water te spelen, iets met boomstamsjorren.

Lucky is een kruising labrador, waarschijnlijk iets met terriër of griffon? Dat laatste blijft koffie-dik-kijken maar feit is dat hij ruwharig is. Het is een reu met geboortedatum: 09-06-2018, enkele maanden met implantaatmiddel Suprelorin gecastreerd (niet helemaal duidelijk wanneer het middel is gegeven en dus ook niet tot hoelang het werkt). Er ligt veel informatie maar helemaal duidelijk is het verhaal niet. De herkomst is duidelijk, Lucky is als pup gekocht bij een puppyfarm. Daarna heeft hij een aantal adressen gehad en telkens komt hetzelfde verhaal naar voren:

het is een onzekere angstige hond, waarschijnlijk door een minder goede socialisatie en wellicht ook genetische aanleg. Lucky’s tactiek is ontwijken/vlucht, inclusief veel stresssignalen en als hij alles te spannend vindt is happen ook een optie. Na zijn komst in het asiel heeft het even geduurd voor hij zich een beetje op zijn gemak ging voelen, dat gaat inmiddels een beetje beter. Er is duidelijk verschil in gedrag naar bekende en  vertrouwde mensen en zijn gedrag bij een ‘vreemd’ iemand. Echt jonge hondengedrag laat hij alleen zien bij veilige mensen. Toch roept ook dat contact spanning op, dan wil hij graag iets vastpakken, dat kan de riem zijn of je hand. Niet helemaal de bedoeling. Bezoek ontvangen is bedreigend voor hem, hij reageert dan me blaffen en een zeer terughoudende houding.

Hij heeft een basiscursus bij een kynologenclub gevolgd en kan keurig zitten op verzoek. Volgens de info beheerst hij ook andere commando’s maar dat heeft hij bij ons niet zo goed laten zien. Soortgenoten vindt hij erg gezellig, we hebben nog geen goed  speelkameraadje voor hem gevonden maar dat ligt niet aan Lucky. Katten daarentegen vindt hij maar vreemde wezens, hoog in de boom is een prima locatie als het aan hem ligt. Hoewel, hij kan ook gewoon nieuwsgierig snuffelen. Vogels en alles wat snel beweegt (fietsers) prikkelen najaaggedrag, niet zo handig in onze drukke maatschappij en vraagt om sturing zodat hij leert dat ander gewenst gedrag meer oplevert. Als beloning vindt Lucky een lekker worstje de moeite waard. Een poosje alleen thuis blijven moet kunnen, natuurlijk pas als hij gewend is en zich een beetje thuis voelt. Als jonge hond heeft hij weleens een schoen van andere vormgeving voorzien maar geen ernstige incidenten.

Een gezin met kinderen is geen goed idee. Vanaf jong volwassenleeftijd is bespreekbaar, bij voorkeur een volwassen omgeving. Verkijk u niet op het feit dat het een kruising labrador is, Lucky is op zoek naar een ervaren eigenaar met kennis en inzicht op het gebied van hondentaal en een positieve begeleiding. Laat u hem tot bloei komen en kunt u rekening houden met zijn grenzen? Kom kennismaken, graag op afspraak, u bent welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *