Tip en trucs voor het maken én uitvoeren van een goed voornemen

Het is januari. Dé tijd waarin mensen goede voornemens maken. Misschien wilt u minder, gezonder of duurzamer gaan eten. Met kleine stappen en concrete plannen komt u elke dag dichter bij uw doel. Een voornemen volhouden is niet alleen een kwestie van wilskracht.

Motivatie is een belangrijke voorwaarde om uw voornemen te laten slagen. U bent waarschijnlijk het meest gemotiveerd als u een voornemen kiest dat echt bij u past. Een realistisch en goed gekozen voornemen maakt de kans op slagen veel groter. Zorg dus dat u een kleine stap verzint die u ook echt kunt volhouden. En het geeft u een ‘boost’ als u het behaald hebt. Dat geeft weer vertrouwen dat u het kunt en een volgende stap kunt nemen.

Nieuwe gewoonte maken
Wilt u gezonder gaan eten? Het helpt om deze drie stappen te zetten:

Concrete plannen maken
Zorg dat u uw voornemen zo concreet mogelijk maakt. Zo is ‘gezonder eten’ nog vrij vaag. Bijvoorbeeld dagelijks twee stuks fruit eten is een concreet doel.

Als-dan-plannen om te slagen
Om uw goede voornemen te laten slagen, kunt u gebruik maken van een als-dan-plan; één van de meest effectieve manieren om uw gedrag aan te passen.
Zo’n plan maken gaat als volgt. Bedenk: ‘Als situatie X zich voordoet, dan doe ik Y.’ Bijvoorbeeld: ‘Als ik om 10.00 uur pauze heb op mijn werk, dan eet ik een stuk fruit’. Maar ook: ‘Als ik trek krijg in chocola, dan ga ik een rondje wandelen.’ Of: ‘Als ik me rot voel, dan neem ik een stuk fruit.’

Stel de vraag ‘waarom’
U kunt natuurlijk ook een slechte gewoonte willen veranderen, bijvoorbeeld minder koekjes of chips eten. Stel uzelf dan de vraag: ‘waarom heb ik deze gewoonte?’ Is het verveling, u rot voelen?
En met wie bent u waar als deze slechte gewoonte zich aandient? Tijdens het werk, voor de tv of met vrienden.

Het uitvoeren van het nieuwe plan
Tevreden met uw nieuwe voornemen? Herhaal het een aantal keer hardop. En oefen het voornemen in uw hoofd. Stel je de situatie voor. Waar bent u dan? En met wie? Door het zo letterlijk voor te stellen, is de kans groter dat het in de praktijk ook lukken.

Schrijf het vervolgens op en zorg dat u het elke dag even ziet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *