Collecterende goede doelen vervangen pinbus door QR voor cashloos doneren

De collecte is nog steeds de meest populaire manier van geld geven aan een goed doel. Toch merken collectanten aan de deur dat er in Nederland steeds minder kleingeld in huis is. Dat was de reden voor de collecterende goede doelen, verenigd in stichting Collecteplan, om in 2017 een gezamenlijke test te starten met een pinbus. Deze digitale collectebus is geschikt voor zowel cash- als pintransacties. De test, bekend als Collecte 2.0, eindigt dit jaar. Een volgende stap in het cashloos bijdragen aan goede doelen is de QR-code.

Omdat steeds minder huishoudens in Nederland cash geld in huis hebben, heeft een groot aantal goede doelen tijdens de landelijke collecteweek naast de reguliere collectebussen pinbussen ingezet. De hoop was dat hiermee meer geld zou worden opgehaald. De test bevestigde dit, maar liet ook zien dat het gebruik van de pinbus te duur is om bij alle collectanten in te zetten. Gelukkig bieden de snelle ontwikkelingen in de markt een goed alternatief voor cashloos betalen in een vorm die wel grootschalig kan worden ingezet: de QR-code.

Veiliger betalen met QR
QR-betalingen, bijvoorbeeld iDeal-QR en Tikkie QR, worden door de collecterende goede doelen omarmd als mogelijke oplossing voor cashloos betalen. Er wordt al met deze vormen getest en in de komende jaren worden ervaringen uitgewisseld tussen de leden van stichting Collecteplan. Dat deze vormen van betalen veilig zijn is zeker.

Met de mobiel-bankieren-app
De grootste uitdaging is de beperkte bekendheid van doneren via QR, vooral onder oudere gevers. De verwachting is dat dit snel zal veranderen nu de grootste banken van Nederland iDeal-QR binnen hun bankomgeving aanbieden. Dit betekent dat iedereen met een mobiel-bankieren-app makkelijk, veilig, eenmalig en anoniem op deze manier een gift kan doen tijdens de collecteweken. Ook als er geen cash in huis is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *