Wat is CoderDojo?

CoderDojo is een wereldwijde non-profit beweging. Deelname aan CoderDojo is gratis voor kinderen van 7 tot 17 jaar. CoderDojo is ontstaan in Ierland in 2011. Het is de bedoeling om kinderen tussen de 7 en 17 jaar wegwijs te maken op het gebied van installeren, programmeren, programma´s en games maken. Het wegwijs maken op het gebied van IT en ICT.  De wereld van IT en ICT is natuurlijk niet meer weg te denken en is één van de meest snelst ontwikkelende vakgebieden van de wereld. De jeugd heeft de toekomst, zo ook op dit vlak vraag naar goede IT en ICT mensen is groot. Dus het is van groot belang om kinderen hier al vroeg kennis mee te laten maken. Natuurlijk zijn ze tegenwoordig al een stuk jonger als ze een Ipad of telefoon in de hand hebben maar het hele gebeuren erachter is zo belangrijk als ze daar wat vanaf weten, want in de razende wereld van het internet gebeurd veel moois maar heeft ook schaduwkanten. Dit alles wordt de jeugd bijgebracht met deze speciale CoderDojo dagen. Deze trainingen zijn bedoeld om de jeugd op een leuke manier dingen bij te leren en wegwijs te maken .

Ze krijgen alle facetten mee op het gebied van IT en ICT, niet alleen het programmeren maar ook games maken dus en apps maken en kunnen ze aan de slag met de BBC Micro:bit, heerlijk rond racen met Dash, een productie parcours ontwikkelen met de Fable robot, VR en AR-ervaringen maken en delen, of met onze Ozobot’s een zelf ontworpen parcours laten volgen. Hoe leuk wil je het hebben voor een kind die gek is van alles wat met IT en ICT te maken heeft.

Je mag je eigen laptop, Ipad of tablet meenemen. De CoderDojo beschikt zelf ook over mooie laptops waar veel programma’s (als Python, Roblox-Studio, Tinkercad, Construct 2 en nog meer) al op zijn geïnstalleerd. Zo kan je direct aan de slag! Als je werk zelf wilt opslaan of mee naar huis wilt nemen, heeft de CoderDojo binnenkort de beschikking over de USB-stick service, Daar kan al je werk op worden opgeslagen. Natuurlijk is het ook mogelijk om je eigen werk op te slaan op je eigen accounts online. Zo kan je dan de volgende keer door gaan met het maken van je game.

CoderDojo legt ook veel nadruk op open source en gratis software en heeft wereldwijd een breed netwerk aan vrijwilligers. CoderDojo heeft slecht één regel: “Boven Alles: Wees Cool!”, Pesten, liegen en mensen hun tijd verdoen is niet cool. De CoderDojo is er dus voor iedereen. Als je nog nooit geprogrammeerd hebt of je bent al veel verder, dan kun je evengoed bij de groep terecht. Het doel van de CoderDojo is leren van en met elkaar.

De CoderDojo is klein begonnen, een van de oprichters Bor Wijnker vertelt dat hij eigenlijk begonnen is vanuit Limmen op het Kleurenorkest, de school waar Bor les geeft. Daarna is het verder uitgebreid naar Breezand (eerst in de kantine van het zwembad) en van daaruit is Bor de samenwerking aangegaan met Kopgroep Bibliotheken, die nu de ruimtes faciliteert en zorgt dat de boxen van de ene bibliotheek naar de andere getransporteerd worden. De groep telt nu bijna 30 vrijwilligers, allemaal onwennig gestart en nu zeer enthousiast en blij als ze de resultaten zien, en de kinderen zien groeien in hun ontdekkingsproces.

De CoderDojo kan niet zonder sponsoren natuurlijk, aangezien de groep een Non Profit organisatie is. Maar gelukkig kan de groep over een aantal sponsors beschikken. Want ook deze bedrijven zien in dat het van groot belang is de jeugd veel bij te brengen op het gebied van IT en ICT. De bedrijven komen van verschillende kanten en branches. De wereld van de computers en programma´s is gewoon weg niet meer weg te denken en uitermate belangrijk. Kinderen zijn de toekomst en zijn verrassend op het gebied van ideeën, oplossingen en bovenal out of the box denken. De jeugd denkt vaak alleen maar aan mogelijkheden, geen beperkingen dus de sky is the limit! Tot slot denk jij nou ook ik wil een keer heen en kijken of het wat voor mij is of als ouder zijnde en je leest dit en denkt: ja dat is wat voor mijn kind, meld je vrijblijvend aan en ga een keer kijken en ontdek spelenderwijs de wereld van IT en ICT. Kinderen kunnen zich aanmelden via de website (www.coderdojo-kopgroep.nl) of via Eventbrite.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *