Charity van Logopedie AP stelt zich aan u voor

Mijn naam is Charity Wetsteen en ik ben één van de logopedisten van Praktijk voor Logopedie Anna Paulowna eo. In 2016 afgestudeerd aan de Hogeschool van Utrecht en sindsdien werkzaam in de praktijk. In 2016 heb ik een verdiepingscursus voor afwijkende mondgewoonten gevolgd. Afwijkende mondgewoonten? Wat houdt dat precies in? Kun je daarvoor óók terecht bij de logopedist? Ja zeker!

Afwijkende mondgewoontes zijn gewoonten die negatieve gevolgen hebben voor de gebitsstand, het spreken en het gehoor. Afwijkende mondgewoonten zijn o.a. mond ademen, duimzuigen en verkeerd slikken. Ik hoor u denken; verkeerd slikken? Kan dat ook nog? Normaliter als wij slikken (bewust en onbewust) plaatsen wij de tong achter de boventanden op het ‘’richeltje’’. Er zijn echter ook mensen die tijdens de slik hun tong tussen de tanden door persen of hun tong tegen de achterkant van de boventanden plaatsen. Hierdoor kunnen de tanden scheef gaan staan. De tong kan tijdens het spreken ook tussen de tanden doorkomen. Hiervan is slissen het gevolg. De uitspraak wordt hierdoor onduidelijker.

Wat doen wij als logopedist? Bij jonge kinderen starten wij met het bevorderen van de lipsluiting en het aanleren van een neusademing. Het is erg belangrijk om mondademen vroegtijdig af te leren, omdat dit terugkerende oorontstekingen en verkoudheden kan voorkomen. Als er door de mond wordt geademd, zal de mond droog worden en wordt er minder geslikt. Hierdoor wordt de buis van Eustachius (verbinding tussen neusholte en het oor) te weinig gereinigd en dit kan weer leiden tot vervelende oorontstekingen. In de behandeling wordt er spelenderwijs geoefend om de spieren rondom de mond en de tong sterker te maken. Als de kinderen iets ouders zijn kan er ook worden gewerkt aan het afwijkend slikpatroon en het slissen. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het afwennen van duimzuigen, vingerzuigen of speenzuigen. Dit valt ook onder afwijkend mondgedrag en beïnvloedt de gebitsontwikkeling negatief. Wij werken vaak samen met tandartsen en orthodontisten. Via hun verwijzing komen de kinderen bij ons terecht.

De therapie voor het afwijkende mondgedrag is niet alleen voor jong, maar ook voor oud(er)! Laatst had ik nog een cliënt van 42 in behandeling die ook graag het beugeltraject wilden starten, maar op advies van de orthodontist eerst de afwijkende mondgewoonten moest afleren. Na vier zittingen is de behandeling met succes afgerond!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *