Collectanten gaan langs deuren tijdens Week van de Diabetes

De vrijwilligers van het Diabetes Fonds gaan komende week weer langs de deuren voor de ‘Week van de Diabetes’, die van 29 oktober tot en met 2 november duurt. Zij collecteren voor het fonds, dat strijdt tegen deze ziekte. Cashloos betalen kan tegenwoordig ook door te pinnen of door de QR-code op de collectebus te gebruiken. Wel zo veilig voor de collectant.

Diabetes is een ziekte waarbij het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht kan houden. Dat komt omdat het lichaam te weinig van het hormoon insuline heeft. En ook reageert het lichaam vaak niet meer goed op die insuline. Of het maakt helemaal geen insuline meer. Insuline regelt de bloedsuikerspiegel. 

Type 1 of type 2
Diabetes wordt daarom ook wel suikerziekte genoemd. De meest voorkomende soort is diabetes type 2: negen van de tien mensen met diabetes hebben het type 2. Zij hebben te weinig insuline in het lichaam en reageren daar ook niet meer goed op. Er zijn ook mensen bij wie het afweersysteem de cellen aanvalt die insuline aanmaken. Dit komt door een fout in de cellen die insuline maken. Dan spreek je van diabetes type 1. Mensen met diabetes type 1 moeten elke dag hun bloedsuiker meten, insuline spuiten of een pompje dragen. Ze kunnen geen hap eten zonder te berekenen hoeveel insuline ervoor nodig is. 

Te zwaar of aanleg
Wetenschappers weten niet precies waardoor diabetes ontstaat. Mensen krijgen eerder type 2 als het in de familie zit, als ze te zwaar zijn en als ze weinig bewegen. Maar lang niet iedereen kan voorkomen dat hij diabetes type 2 krijgt. Er zijn ook mensen die altijd gezond leven en die toch diabetes krijgen. Diabetes type 1 begint met aanleg voor dit type 1, ook zonder diabetes in de familie. Vervolgens raken de cellen die insuline aanmaken uit evenwicht, waardoor het afweersysteem de cellen aanvalt die insuline maken. 

Het Diabetesfonds heeft veel geld nodig voor meer onderzoek. Onderzoek naar betere medicatie en natuurlijk om hopelijk op den duur diabetes de wereld uit te helpen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *