Een belangrijk bericht vanuit huisartsenpraktijk HKN

Corona in de Kop van Noord-Holland

In de afgelopen dagen heeft de Corona epidemie zich in Nederland verder ontwikkeld. De overheid heeft een beleid aangewezen dat erop gericht is de verspreiding van de ziekte te vertragen en zo de druk op zorg te spreiden. Dit beleid begint bij de mensen zelf, blijf thuis als je hoest; houdt rekening met kwetsbare mensen in je omgeving en werk zoveel mogelijk thuis. Denk ook goed na over het bezoeken van feestjes, verjaardagen en andere sociale activiteiten.

De taak van de huisarts is om de reguliere zorg zoveel mogelijk te bewaken en in stand te houden in deze moeilijke tijden en de mensen die besmet zijn zo goed mogelijk te begeleiden volgens de geldende richtlijnen van het RIVM en het Nederlands Huisartsen Genootschap. Wij merken daarnaast een toenemende druk op de huisartsenzorg door een stijging van het aantal telefonische vragen met 30% in de praktijken en op de Huisartsenposten in de Kop van Noord-Holland.

Het is belangrijk dat we onnodige praktijkbezoeken overdag zoveel mogelijk voorkomen om verdere verspreiding van het virus te beperken. Het kan dus zijn dat de huisarts of de praktijkondersteuner een controle voor een chronische aandoening uitstelt of vervangt door een telefonisch consult.
Ook vragen wij met klem aan de patiënten om NIET zonder afspraak naar de praktijk te komen (ook niet voor bv algemene vragen of een herhaalrecept) en als u een afspraak maakt eerlijk antwoord te geven op de vraag of u last heeft van luchtwegklachten of koorts.
De doktersassistente zal aan de telefoon hiernaar vragen. Ook zal zij vaker een zelfzorg advies geven of u door de huisarts terug laten bellen. Vragen die veilig uitgesteld kunnen worden zullen uitgesteld worden. Het spreekt vanzelf dat we natuurlijk de gezondheidsproblemen die wel beoordeeld moeten worden blijven behandelen.

Mensen die hoesten en geen koorts hebben en ook niet benauwd zijn hoeven de huisarts ook niet te bellen. Een beoordeling voegt in dit geval niet veel toe. Er is immers helaas geen geneesmiddel voor Corona.
Patiënten die kwetsbaar zijn doordat zij een andere aandoening hebben (dat zijn bijvoorbeeld alle mensen boven de 70 en alle mensen jonger dan 70 met een chronische aandoening zoals bijvoorbeeld diabetes, astma, copd, ernstige hart of nierproblemen, stoornissen van het afweersysteem) wordt aangeraden om wel te bellen voor overleg. De huisarts zal dan samen met de patiënt beslissen wat verstandig is.

Voor algemene vragen over Corona wordt gevraagd NIET de huisarts of de huisartsenpost te bellen maar te kijken op de website van het RIVM of te bellen met het landelijk informatie nummer van het RIVM 0800 1351

Namens de huisartsenorganisatie Kop van Noord-Holland dank voor uw medewerking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *