Leen Leijnse, een (st)rijder op de racemotor.

De 69-jarige motorcoureur uit Wieringerwaard Leen Leijnse, werd in 2018 Nederlands kampioen in de 500 cc-Classic Race. Met een uit 1970 daterende, zelfgebouwde motorfiets, won hij het klassement van zes wedstrijden die door heel Nederland werd gehouden. Een enorme prestatie omdat de heer Leijnse zes jaar geleden getroffen werd door een ernstige ziekte.  

Op zeer jonge leeftijd begonnen                                                                             Leen maakte op 11 jarige leeftijd kennis met de motorsport; ,,Ik ben op de Balgweg in Anna Paulowna geboren. Er waren een paar jonge jongens van een jaar of 16, 18 die een brommer met twee versnellingen hadden omgebouwd tot een crossertje. Zij vonden het crossen leuk en ik ook, dus mocht ik het ook proberen. Ja, omdat ik te klein was om bij de trappers te komen, zetten zij mij op een aardappelkistje neer en klom ik op de crossbrommer. Vanaf het aardappelkistje reed ik weg en moest daar weer terugkomen om van de brommer geholpen te worden. Zo heb ik leren rijden.” ,,Omdat de oudere jongens graag een motorfiets wilden hebben, kreeg ik dat brommertje en zo is mijn race loopbaan.”

Vroeg aan het werk

Leen Leijnse was 14 jaar toen hij bij de boer aan werk ging. ,,School vond ik maar niks, ik heb meer in de hoek gestaan dan dat ik in de bank heb gezeten” vult Leen aan. ,,Met mijn verdiende geld kocht ik mijn eerste trial motor. Dat is een motor waarmee je een parcours met hindernissen moet afleggen. Raak je met één voet de grond, dan krijg je een strafpunt. Voor mijn 16de verjaardag werd ik Nederlands Trail kampioen werd.”

Indrukwekkende race carrière 

,,Ik ben nu 69 en heb tot mijn 47ste getrailed en gecrossed. Toen ik 16 was werd ik kraanmachinist en dat verdiende even beter. Op mijn 18de ben ik in het hijs vak gegaan, hijsen met kranen zeg maar en dat doe ik nu nog steeds . Toen het minder werd met mijn knieën, stopte ik met crossen. Want de knieën krijgen verschrikkelijk veel op hun donder met crossen,.” ,,Daarom stapte ik over op de wegraces. Alle bekende motorcoureurs van de TT Assen zoals Wilco Zeelenberg, Wil Hartog, Jack Middelburg en Boet van Dulmen heb ik van dichtbij meegemaakt.”

Nederlands kampioen Classic Race

Vol trots vertelt Leen Leijnse over zijn recente kampioenschap. ,,Op 1 september 2018 werd ik Nederlands Kampioen op de Classic Race. Dit succes is niet aan komen waaien; Ik werd ernstig ziek, kreeg darmkanker. De dikke darm werd met 17 cm ingekort en ik kreeg daarna bestraling. Het heeft drie jaar geduurd dat ik de Big Classic Race opgepakt heb.” ,,Ik geef niet snel op, ik ben altijd een strijder geweest, maar je moet ook een beetje geluk hebben. Op dezelfde voet wil ik doorgaan en vooral genieten. Volgend jaar zie ik wel wat het wordt. En ik zeg altijd maar: “die zwart /wit geblokte vlag is bepalend voor de einduitslag!“

Op de foto ziet u Leen Leijnse op zijn winnende classic motor. ,,Overal waar een motor in zat was ik gek van.”

Tekst: Oscar Blom

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *