Sil Pater onderweg naar de top van zijn sport!

Hij was 15 jaar jong dat hij aan de sport handboogschieten begon, geen gebruikelijke sport die veelal gekozen wordt door jongens van 15. Maar Sil Pater uit Anna Paulowna wel, Sil nu 25 jaar is er ook nog eens bedreven in. Sil doet aan de discipline compound schieten, hier is hij overigens niet mee begonnen verteld hij. Dat Sil begon met handboogschieten deed hij de discipline recurve, maar na 7 jaar recurve kwam hij erachter dat daar toch niet zijn kracht lag. Nu drie jaar verder in de discipline compound weet hij dat hij de juiste stap heeft gemaakt, want hij gooit op dit moment hoge ogen in de wereld van het handboogschieten. 

Sil zit namelijk nu al 1,5 jaar in het Nederlandse team samen met zijn teamgenoten Peter Elzinga en Mike Schloesser, respectievelijk de nummer 14 van de wereld en de nummer 1! Sil zelf staat nu op de 49ste plaats op de wereldranglijst en dit terwijl hij vorig jaar nog buiten de top 200 stond, je kan dus wel stellen dat Sil aan het pieken is. Helaas kan hij er nog niet zijn volledige beroep van maken, dat is gewoon nog niet te doen. Dit heeft te maken met het feit dat hij nog niet voor de volle 100%  gesponsord wordt, straks als Sil nog meer richting de top 20 gaat zit dat er wellicht wel in. Nu moet hij zijn reizen naar de diverse wedstrijden en hotelkosten etcetera nog zelf betalen, daarom werkt hij er nog naast als Orthopedisch schoenmaker in Alkmaar.

Die reizen zijn dan ook niet misselijk, zo is hij al naar Shanghai, Amerika, Frankrijk, Turkije, Italië en zelfs Colombia geweest. De hoeveelheid wedstrijden is wisselend, maar je moet denken aan ongeveer 25 in een jaar. Gelukkig heeft Sil wel al een aantal sponsoren op het gebied van materialen zoals: Prime Archery bogen , Easton dat zijn de pijlen, Truball / Axcel voor de vizieren en release,  Ramrods Archery voor de stabilisatie, Feather Vision voor de lenzen in de scope, Custom made wraps stickers achterkant pijl, Archery Service Center voor de overige spullen. Dit moet ook wel want anders is het niet haalbaar. Op het niveau waarop Sil schiet heeft het materiaal een behoorlijk prijskaartje. Maar u snapt alleen het beste is goed genoeg om op dit niveau te presteren, des te blijer is Sil dan ook met de sponsors die zijn materiaal kosten geheel op zich nemen. Maar Sil staat absoluut open voor bedrijven of personen die hem willen sponsoren en uiteraard worden de bedrijven dan benoemd in redactionele stukken etcetera. Het is zeer aantrekkelijk om Sil te gaan sponsoren want hij is up and coming in het compound schieten, zoals gezegd is hij in korte tijd van buiten de top 200 naar de top 50 letterlijk en figuurlijk geschoten.

Hij is twee weken terug 3de met het Nederlandse team geworden op het WK Outdoor in Den Bosch, dat was letterlijk geschiedenis schrijven want dit was nog nooit eerder bewerkstelligt. Daarnaast een derde plek op het EK Indoor afgelopen maart, derde op het WK indoor in Amerika en op de Wereldbekerwedstrijden in Colombia ook een derde plaats.  De landen die het op dit moment heel goed doen zijn: Amerika, Frankrijk, Italië, Korea en Turkije is ook steeds meer in opkomst. De Olympische Spelen zitten er voorlopig nog niet in, niet omdat ze daar niet voor gekwalificeerd zijn maar simpelweg omdat de discipline compound nog niet erkent is als Olympische sport helaas. Hoog waarschijnlijk gaat dit wel veranderen in de toekomst. 

Als individuele schutter doet hij het ook verdienstelijk, Sil is op zijn best als het erom spant. Het aparte is dat hij in de wedstrijden dat het er nog niet echt om gaat de meeste zenuwen heeft, en als hij in de finale staat hij bijna nergens last van heeft. Zo ook het afgelopen WK in de strijd om die derde plek, in zijn laatste drie beurten schoot Sil al zijn pijlen vol in de 10 punten. Sil werd derde op NK individueel en als team 1ste in 2018 dat jaar ervoor was hij nog vierde en het afgelopen NK indoor gewoon een tweede plek! In Colombia en Turkije is hij individueel 9de geworden op de Wereldbekerwedstrijden. Het is hard trainen om dit niveau te bereiken en om zichzelf te blijven verbeteren, hij traint minimaal vijf maal in de week en dan gemiddeld 2 uur per training. Wat Sil aangeeft is dat het geen alledaagse sport is en niet heel bekend is onder de jeugd, dit wil hij gaan veranderen.

Hij wil het onder de aandacht brengen en erover vertellen. Want het is zo gaaf deze sport, jeugd denkt dat het alleen af en toe voor de fun is dat je kan boogschieten, maar niets is minder waar! Het is een hele serieuze sport waar je, als je heel goed bent gewoon je geld mee kan verdienen. En in principe is het niet een hele dure sport, je kan het zo gek maken als je zelf wilt. Meestal als je bij een club begint krijg je eerst een leen boog om te kijken of je het echt leuk vindt. Een eigen boog heb je al vanaf ongeveer 400 euro tot en met ongeveer 4000 euro en dan heb je een top product. 

Natuurlijk heeft Sil toekomstdromen, hij wilt individueel ook zijn sporen meer en meer gaan verdienen. Meedraaien in de wereldtop van zijn geliefde sport. En natuurlijk de Olympische Spelen en dan die gouden plak! Nummer 1 van de wereld en zijn teammaatjes van de troon stoten vertelt hij met een knipoog. Tot slot nog een leuk feitje, toen Sil drie jaar terug begon met Compound vertelde hij dat hij in 2019 op het WK in Den Bosch wilde staan. Toen nog in de kinderschoenen staande betreffende compound, had hij niet durven dromen dat hij dan ook meteen met zijn team een bronzen plak wist te veroveren! Dus kortom geloof in je eigen kunnen en train hard. Wij van Raakt Media gaan Sil op de voet volgen, wilt u dat nou ook? Blijf dan vooral raaktmedia.nl volgen voor de komende avonturen van Sil Pater.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *