Sporten in ‘coronatijd’

Het was een schrik voor velen, opeens kon er vanaf 16 maart niet meer gesport worden bij alle verenigingen en gingen de scholen dicht. Niet meer samen trainen in teamverband en geen wedstrijden meer. Bij Z.A.P. werden alle trainers meteen zeer actief en bovenal creatief om de spelers en speelsters in beweging te houden. Maar ook om de contacten onderling niet verloren te laten gaan. Bij de selectie werd materiaal thuis gebracht, zodat de selectiespelers hun krachttrainingen met oefeningen van de krachttrainers, thuis in de achtertuin konden doen. De looptrainers maakten conditie-en looptrainingen, zodat er geen achterstand in conditie zou ontstaan. Er kwamen online-trainingen met bal van de jeugdtrainers van de handbal die door de jeugd gevolgd konden worden. Bij de voetbal ontstond een database met challenges, met hulp van de ZAP 1 en 2 spelers, om techniek te blijven trainen en oefenen. Zelfs een puntensysteem bij het behalen van een challenge, met mooie prijsjes, en ook de mooiste en leukste filmpjes kwamen voorbij op de facebook-pagina’s van handbal en voetbal, van spelers die thuis aan trainen waren. Binnen de teams werden via Google-meets en ZOOM-meets diverse quizzen en bingo’s gehouden, om het sociaal contact op een andere manier te onderhouden.

En toen kwam vorige week dinsdag 21 april het verlossende bericht van premier Rutte, er mocht weer gesport worden bij de verenigingen! In allerijl werd er een ‘ZAP-corona-werkgroep’ opgezet, om een gedegen plan voor te bereiden, die ter goedkeuring aan de gemeente moest worden
gepresenteerd. Een prachtige samenwerking tussen voetbal en handbal, met als resultaat een programma voor leden en niet-leden van 6 tot en met 18 jaar. Dit alles volgens de richtlijnen en protocollen van RIVM, NOC NSF, Veiligheidsraad en beide sportbonden, wat een grote uitdaging was
en is. Dinsdagavond kwam al snel het bericht: wat een top plan van S.F. Z.A.P., dus ga er maar mee aan de slag!

Woensdag 29 april is de voetbal van start gegaan en donderdag 30 april is ook de handbal weer begonnen met hun trainingen. Men rekent erop dat ouders en sporters zich houden aan de regels die opgesteld zijn, en daarnaast hun gezonde verstand gebruiken, want trainers, spelers en speelsters staan te trappelen om weer te beginnen, plezier en samen sporten zijn de eerste doelstellingen!
Vanaf maandag 4 mei zijn ook niet-leden welkom op deze trainingen. Via de scholen in Breezand zijn alle kinderen geïnformeerd om zich gratis aan te melden en mee te doen bij de handbal en voetbal.

Een compliment ook naar de gemeente. Daar waar men in Schagen en Den Helder nog niet heeft kunnen starten, heeft Hollands Kroon zich van zijn beste kant laten zien! Door duidelijke informatie vooraf, snel beoordelen van de plannen, en dus ook door de kinderen van Hollands Kroon, op de door de overheid afgegeven datum woensdag 29 april, met sporten te kunnen laten beginnen.
Stay safe – Stay strong – Stay fit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *