Personeel Hoenderdaell organiseert thema weekend voor het ‘goede gieren doel’

In het weekend van 7 en 8 september organiseert het personeel van Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna voor het eerst een speciaal thema weekend. In dit weekend zijn er allerlei extra activiteiten op het dierenpark.  Alle activiteiten staan in het teken van de gier. Hiermee sluiten ze aan bij het internationale initiatief van “International Vulture Awareness Day” op 7 september. Het doel van dit weekend is om meer bewustzijn te creëren over de wereldwijde gieren crisis en waarom het iedereen aangaat! De opbrengsten van de activiteiten worden gedoneerd aan ‘S.A.F.E.’ (Saving animals from extinction) een organisatie die zich inzet voor het behoud van gieren.

Het initiatief voor dit weekend komt van de medewerkers van Hoenderdaell. Als dierenverzorgers en dierenliefhebbers zijn zij erg betrokken bij de dieren op het park, maar ook bij hun soortgenoten in het wild. Er zijn heel veel mooie organisaties die zich inzetten middels projecten voor het behoud van de dieren in het wild. Veel van deze organisaties moeten hard werken voor een beetje naamsbekendheid. De dierenverzorgers van Hoenderdaell willen graag een aantal van deze organisaties een handje helpen. Zo werd het idee van themaweekenden geboren. Hierin willen ze steeds 1 diergroep of thema uitlichten. Zo kunnen ze hun passie delen met de bezoekers. Robert Kruijff (eigenaar) vond dit een erg mooi initiatief en bood de initiatiefnemers ruimte en financiële steun om dit weekend te organiseren.

Waarom de gier?

Ieder jaar op de eerste zaterdag in september is het “Internationale Vulture Awareness Day” (www.vultureday.org). Omdat dit project erg leeft bij de medewerkers van Hoenderdaell is de keuze gemaakt om het eerste thema weekend de gieren in het zonnetje te zetten. Het is een erg ondergewaardeerde diergroep. Gieren zijn op dit moment de meest bedreigde vogelfamilie ter wereld. Van de 23 soorten wereldwijd, is 70% met uitsterven bedreigd. Sommige soorten zijn de afgelopen jaren met maar liefst 98% afgenomen. De reden voor deze afname is helaas de mens. Verlies van leefomgeving, stroperij en vergiftiging zijn een kleine greep uit de bedreigingen waar deze dieren mee te kampen hebben. Wat veel mensen helaas niet weten, is dat deze dieren een cruciale rol spelen in het ecosysteem. Het achteruitgaan van het aantal gieren zal uiteindelijk ook effect hebben op de mens, omdat dit dier onder andere het verspreiden van ziektes zoals cholera en tbc tegen gaat. Of te wel de gier kan wel wat vrienden gebruiken! Naast dat er op Hoenderdaell 7 soorten gieren zijn te zien. Zijn er voor dit weekend allerlei extra activiteiten gepland. Zo zijn er spelletjes en een speurtocht voor de kinderen. Voor de bezoeker die wat uitgebreidere informatie wenst, worden er rondleidingen gegeven en is er een info kar met allemaal wetenswaardigheden over gieren. Ook zal er een loterij zijn waarbij men kans maakt op een breed scala aan prijzen variërend van een sticker tot een heuse ‘meet en greet’ met een gier. Aan alle leeftijden is gedacht! De opbrengsten uit de activiteiten gaan deze keer naar ‘S.A.F.E.’ en hun African Vulture Project. S.A.F.E. staat voor Saving Animals From Extintion. Deze organisatie is opgezet door de AZA (association of zoos and aquariums) en heeft een overkoepelende functie om alle projecten van dierentuinen wereldwijd te stroomlijnen. Hierdoor wordt de impact van deze projecten vergroot. Voor het African Vulture Project werken ze in 4 Afrikaanse landen samen met een aantal andere organisaties. Deze organisaties zetten zich allemaal in voor de gieren in Afrika.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *