Bridge is leuk voor jong en oud

Afgelopen vrijdag was Raakt Media op bezoek bij Arnold Sikking, u kent Arnold waarschijnlijk wel als de oude eigenaar van voorheen de C1000. Maar Arnold is een heuse duizendpoot want hij heeft een groot hart voor de Polder en is een echt mensen mens.

Al jaren is Arnold voorzitter van de Bridgeclub B.B.C. de club bestaat maar liefst al 68 jaar, deze is opgericht om precies te zijn op 25-10-1951. Momenteel telt de club maar liefst 92 leden met een gemiddelde leeftijd van ongeveer 64 jaar, de oudste is van 1923 en de jongste is van 1964. Arnold vertelt ons waarom bridge zo ontzettend leuk is om te doen.

Het is een boeiend en spannend kaartspel, waaraan je ontzettend veel plezier kan beleven en waarbij de hersenen flink mee aan het werk worden gezet. Je speelt samen met je partner tegen twee tegenstanders. Je leert het voornamelijk door veel te spelen, dan wordt het gaandeweg steeds wat makkelijker. Het is voornamelijk ongelofelijk gezellig en er wordt erg veel gelachen. Het spel is ontzettend boeiend want welke kaarten je ook in de handen krijgt je moet blijven nadenken over je volgende zet. Je bent continu bezig met het bieden, het spelen en het tegenspelen. Het is een hele sociale sport vertelt Arnold ons want bij de club ontmoet je continu andere bridgeparen, je praat met elkaar, je drinkt samen en zodoende ontstaan er zelfs nieuwe vriendschappen en bij deze club zelfs huwelijken! Des te langer je met je partner speelt des te beter ben je op elkaar ingespeeld, je hebt dan vaste afspraken met elkaar over het bieden en het spelen. De kosten van het lidmaatschap vallen ook mee, want voor maar 60 euro bent u al lid voor het hele jaar van de meest gezellige club van de Polder.

Arnold vertelt ons ook dat Bridge verslavend leuk is, zeker als je lid bent van de leukste club van Nederland, de onze zegt hij met een knipoog. De regels zijn overal hetzelfde en met zo´n 100 miljoen mensen verdeeld over ongeveer 100 landen kan je zelfs op vakantie onverwachts een leuke pot bridge spelen. Spelen met weer nieuwe tegenstanders is juist heel goed, het scherpt je geest en geeft je nieuwe inzichten.  Wel is het zo dat de club op zoek is naar meer jeugdige spelers. Het spreekwoord ´´onbekend maakt onbemind´´ is wel van toepassing bij deze sport. Arnold zou het bijvoorbeeld maar wat mooi vinden als ze langs de scholen mogen gaan om eens een paar keer lessen te gaan geven aan de kinderen, dit zou in combinatie kunnen met een gemeente sportambtenaar heel goed mogelijk zijn. Het kan in het kader van het Denken en Doen project wat via de gemeente loopt.

Hoe werkt het spel nou eigenlijk? Arnold vertelt ons dat in het kort en het is als volgt: Je hebt 4 spelers, twee paren die tegen elkaar spelen en je hebt 52 kaarten en ieder krijgt er dertien. Paar 1 geeft aan hoeveel slagen zij gaan halen, paar 2 biedt meer slagen of past. Je kan aangeven of je deze slagen met of zonder troef speelt. Als je het contract haalt dan krijg je de wedstrijdpunten, haal je het niet dan ga je down en gaan de punten naar je tegenstander. Er zijn 4 spellen per ronde en vaak worden er 7 rondes gespeeld dus 28 spelletjes op 1 avond. Je mag ongeveer 30 minuten over de 4 spelletjes doen, de klok tikt mee dus het is ongekend spannend.

Sinds 2014 spelen ze in Breezand flexibele competitie, daarin was de club de voorloper bij de nationale bond, ze waren toen nummer 48, inmiddels hebben al meer dan 500 clubs in Nederland dit systeem overgenomen. Er wordt op de dinsdagavond gespeeld rond de klok van 19.30 uur in de Bloemenlust Breezand, dit zijn de wekelijkse wedstrijden met de computer kastjes, dit is handig met uitrekenen van de punten. Een uur daarna staan namelijk alle gegevens al op de website, dan kan je alles nog even nalopen en kijken hoe andere hebben gespeeld.

Arnold vertelt dat de club ook het Polders bridge kampioenschap heeft waar iedereen die weleens bridge gespeeld heeft aan mee kan doen. Op een zaterdagmiddag is dat en met soms wel 120 spelers uit de regio gezellig druk. Uiteraard met leuke prijzen die er te winnen zijn in de diverse speelsterktes/lijnen.

Denkt u nou ook na dit verhaal, ik zou ook wel eens bij de club willen kijken en een potje bridge mee willen spelen, dat kan natuurlijk. Iedereen is welkom, van jong tot oud. En vanaf september gaat de club een Bridgecursus geven voor beginners, dus wees snel en meld u zelf nog aan voor dat ene vrije plekje. De cursus wordt gegeven in de Carrousel in Breezand maar kan ook thuis gegeven worden. Voor meer info kan u mailen naar Arnold Sikking acj.sikking@quicknet.nl of bel naar 06-53288380.

Een gedachte over “Bridge is leuk voor jong en oud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *